Bende vervalste duizenden passen

AMSTERDAM, 16 OKT. De politie heeft gisteren in Amsterdam en Den Helder bij invallen in zeven woningen, twee coffeeshops en een loods tien mensen aangehouden en enkele duizenden vervalste documenten in beslag genomen.

Onder de in beslag genomen artikelen bevonden zich nagemaakte paspoorten, rijbewijzen, bankbiljetten, bankpasjes, maar ook politie-identiteitsbewijzen. Verder werden computers, scanners, printers, honderden stempels en een aantal vuurwapens aangetroffen.

Niet bekend

De opdrachten werden verstrekt in twee coffeeshops in Amsterdam-Oost waar dagelijks “spreekuur” werd gehouden.

Ook in het buitenland zijn arrestaties verricht, onder andere in Zwitserland, maar hierover wil de politie in het belang van het nog lopende onderzoek geen mededelingen doen. Drie van de tien verdachten uit Nederland zijn na verhoor heengezonden. De zeven anderen, vier mannen en drie vrouwen in de leeftijd van 28 tot 64 jaar, zitten nog in voorarrest. Zij worden morgen voorgeleid aan de officier van justitie.

Het onderzoek naar de bende startte begin april, nadat op het Bijlmerplein in een zaak voor huishoudelijke artikelen een vrouw werd gearresteerd. Zij bleek in het bezit te zijn van valse cheques en een vals rijbewijs. Het parket Amsterdam en de politie besloten na de arrestatie van de vrouw een speciaal onderzoek in te stellen.