AEX verkoopt particulier actuele koersinformatie

ROTTERDAM, 16 OKT. Beursbedrijf Amsterdam Exchanges wil vanaf begin volgend jaar actuele koersinformatie via internet verkopen aan particuliere beleggers. Dit werd gisteren in New York bekend op de jaarvergadering van de Internationale Federatie van Effectenbeurzen.

Tot nu toe kunnen particuliere beleggers alleen kennis nemen van de koersen van opties en aandelen via koerstelefoonlijnen van banken of, met een vertraging van ongeveer twintig minuten, via Teletekst en diverse internetpagina's. De kleine belegger kan zo niet onmiddellijk reageren op de koersontwikkeling, en loopt dus achter op grote handelspartijen die wel beschikken over een rechtstreekse verbinding.

De vertraging in de doorgifte van koersen via media als Teletekst wordt opzettelijk veroorzaakt. Actuele koersen zijn geld waard en voor Amsterdam Exchanges is de verkoop van koersinformatie een belangrijke bron van inkomsten, net als voor veel andere beurzen. Vorig jaar droeg de verkoop van ruwe koersinformatie voor 20 procent bij aan de totale omzet van het Amsterdamse beursbedrijf.

De koersen, waarop AEX de auteursrechten bezit, worden door het beursbedrijf verkocht aan professionele financiële dataleveranciers als Reuters, Bloomberg, Financiële Diensten Amsterdam (FDA) en ANP. Deze voegen op hun beurt analyses en nieuwsberichtgeving toe en verkopen dit totaalpakket aan nieuwsmedia, banken en institutionele beleggers. 'Kale' koersinformatie met een vertraging van een kwartier brengt AEX niet in rekening. Koersen met een vertraging van minder dan 15 minuten kosten bij de AEX nu 34 gulden per maand bij aandelen en 29 gulden bij opties. Een abonnement op de actuele koerspagina van AEX zal ongeveer even duur worden.

Het beursbedrijf zegt niet haar eigen glazen te willen ingooien door te heftige concurrentie aan te gaan met dataleveranciers die tot haar eigen klantenkring behoren. Daarom beperkt AEX zich tot de doorgifte van ruwe koersen en onderstreept zij dat dit geen tweede kernactiviteit wordt. De organisatie van een levendige handel in effecten en opties blijft voorop staan.

Internet zal, zo bleek uit de jaarvergadering van FIBV, een belangrijke rol gaan spelen bij de effectenhandel. De actuele AEX-koerspagina wordt gezien als een tussenstap naar daadwerkelijke handel via internet. AEX-president G. Möller liet vorige maand weten niet te schromen grote organisatorische veranderingen op de beurs door te voeren als blijkt dat het handel van aandelen via internet een hoge vlucht neemt.