Winst GM valt goed bij beleggers

NEW YORK, 15 OKT. Autoproducent General Motors heeft gisteren beter dan verwachte kwartaalcijfers bekendgemaakt. Het bedrijf had tussen juli en oktober een omzet van 43 miljard dollar en een winst van 1,07 miljard.

Hoewel de winst 16 procent lager uitviel dan die van een jaar geleden was de omzet hoger. Vooral de resultaten in Noord-Amerika maakten indruk op beleggers. De hogere winst van vorig jaar was het gevolg van een eenmalige bate.

De winst in de VS over het derde kwartaal lag op 432 miljoen, in vergelijking met 277 miljoen dollar over dezelfde periode vorig jaar. De stijging is grotendeels het resultaat van het terugbrengen van de kosten.

In Europa maakte GM verlies (21 miljoen dollar) en staan de resultaten onder druk door de scherpe concurrentie. GM heeft in Europa onder meer Opel en Saab. In Azië en Latijns-Amerika boekte GM minder winst door het opstarten van fabrieken.

Het aantal verkochte auto's bedroeg 1,28 miljoen in de VS, tegenover 1,25 miljoen vorig jaar in het derde kwartaal. Internationaal was het aantal verkochte auto's 845.000, terwijl dat vorig jaar nog 752.000 was.

In de VS heeft GM onder andere de merken Buick, Cadillac, Chevrolet, Oldsmobile, Pontiac en Saturn. In het derde kwartaal stonden de prijzen onder druk doordat dealers met kortingen en aanbiedingen probeerden de kopers naar de showrooms te lokken.

De teruggelopen verkopen deden de aangeboden kortingen stijgen met 21 procent, uitgedrukt in dollars. In het vierde kwartaal zal dat weer lager komen te liggen doordat het een meer traditioneel koopseizoen is en er nieuwe modellen uitkomen.

Chrysler, dat vrijdag zijn cijfers bekend maakte, ging er in vergelijking met vorig jaar in winst 35 procent op achteruit. Ford maakt vandaag zijn cijfers bekend. Analisten, die geen verrassingen verwachten, denken dat Ford ongeveer dezelfde resultaten als vorig jaar zal boeken.