Werk in Amsterdamse haven hervat

AMSTERDAM, 15 OKT. Het werk in de Amsterdamse haven, waar gisteren massaal werd gestaakt, is vanmorgen hervat. De Vervoersbonden CNV en FNV hebben aangekondigd de komende dagen nog verrassingsacties te houden.

Alleen bij het Amsterdamse overslagbedrijf OBA werd vanmorgen gestaakt. Het personeel ervan legde het werk neer uit solidariteit met de havenpool-werknemers, nadat de OBA-directie tijdelijk personeel had ingehuurd buiten de havenpool om.

De Amsterdamse haven kwam gisteren plat te liggen nadat de bonden een staking hadden uitgeroepen omdat de werkgevers weigeren hogere tarieven te betalen voor het inhuren van personeel van de Amsterdamse Havenpool Noordzeekanaalgebied. De havenpool is failliet, maar de bonden denken haar ondanks gebrek aan laaggeschoold werk in de haven te kunnen voortzetten als de werkgevers bereid zijn meer te betalen. Vast havenpersoneel staakte gisteren uit solidariteit met de driehonderd havenpool-werknemers mee.

Wethouder P. Krikke (Economische Zaken) ondernam gisteren een bemiddelingspoging. Ze heeft gesprekken gevoerd met delegaties van werknemers en werkgevers, in aanwezigheid van het Regionaal Bestuur Arbeidsvoorziening en het Gemeentelijk Havenbedrijf. Volgens een woordvoerder van de FNV hebben de gemeente en de arbeidsvoorziening de havenpool aanbiedingen gedaan, maar over de inhoud daarvan kon ze nog niets melden. De gesprekken zijn vanmorgen verder gegaan.

De havenbedrijven huurden vanochtend 65 mensen van de havenpool in. Dat is meer dan de dagen voor de staking. Volgens een medewerker van de havenpool komt dat doordat het werk gisteren is blijven liggen.

Dertig havenpool-medewerkers voor wie vanmorgen geen werk was gingen de haven in om te zoeken naar tijdelijk personeel dat niet via de pool is ingehuurd. Deze mensen worden dan volgens de FNV-woordvoerder “vriendelijk verzocht op te rotten”. Bij de OBA werden twee mensen aangetroffen die niet via de havenpool waren ingehuurd. De directie weigerde deze mensen volgens het actiecomité te vervangen voor havenpool-mensen.