VS proberen Koerdisch conflict te sussen

WASHINGTON, 15 OKT. De Verenigde Staten hebben de druk opgevoerd op twee rivaliserende Koerdische partijen om hun zojuist opgelaaide strijd in Noord-Irak te staken.

Vertegenwoordigers van de twee partijen - de Koerdische Democratische Partij (KDP) van Massoud Barzani en de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) van Jalal Talabani - zijn gisteren in Ankara bijeengeweest met Amerikaanse afgezanten. “Onze boodschap was duidelijk”, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. “Zowel de KDP als de PUK heeft zich vorig jaar oktober gebonden aan een staakt-het-vuren. Ze moeten hun verplichtingen blijven nakomen.” Het bestand is indertijd onder Amerikaanse bemiddeling gesloten. Bij de nieuwe gevechten in het Iraakse grensgebied met Iran zijn volgens de PUK inmiddels 57 strijders van de KDP gedood. (Reuter, AFP)