VS en Brazilië eens over handel

BRASILIA, 15 OKT. President Clinton van de Verenigde Staten heeft gisteren tijdens een bezoek aan Brazilië de toezegging gekregen dat het land zal vasthouden aan het streven in 2005 vrijhandel te verwezenlijken tussen alle Amerikaanse staten.

De onderhandelingen daarover moeten volgend jaar april beginnen op een topconferentie in de Chileense hoofdstad Santiago, aldus de president. Brazilië, dat kampt met een stijgend handelstekort, vreest dat het door een al te snelle handelsliberalisering in economische problemen komt. Het ziet in eerste instantie meer in versterking van de samenwerking met Argentinië, Uruguay en Paraguay binnen de gemeenschappelijke markt Mercosur. Clinton probeerde de Brazilianen ervan te overtuigen dat het één het ander niet in de weg hoeft te staan. Clinton zei tijdens een persconferentie samen met zijn collega Cardoso dat het kiezen tussen Mercosur en een Amerikaanse vrijhandelszone “een valse keuze” is. (AFP, KRF)