Uitgevers uitzondering op slappe effectenbeurs

AMSTERDAM, 15 OKT. Op de fuserende uitgevers Wolters Kluwer en Elsevier na stonden vanochtend alle hoofdfondsen op een rustige Amsterdamse effectenbeurs op verlies. Gebrek aan koopsignalen deed de AEX-index met 13,4 punten dalen naar 921,63 punten.

AMSTERDAM Het uitblijven van grote omzetten op het Damrak heeft te maken met de publicatie van economische gegevens uit de Verenigde Staten. Morgen worden de indexcijfers voor de consumentenprijzen in de VS bekendgemaakt die een indicatie voor de inflatie geven.

De neergang op de beurs werd medebepaald door het aflopen van optiecontracten op vrijdag. De optiebeurs is gebaat bij lage aandelenkoersen en zodoende een lage AEX-index.

Volgens handelaren neemt de handel de komende weken weer toe omdat bedrijven dan hun cijfers over de eerste drie kwartalen publiceren. Océ-van der Grinten beet gisteren het spits af.

Wolters Kluwer en Elsevier waren weer in trek dankzij de maandag aangekondigde fusie. Gisteren daalden de koersen door winstnemingen. Wolters steeg vanochtend twee gulden naar 259,50 gulden en Elsevier klom met een dubbeltje winst naar 32,60 gulden.

Polygram steeg aanvankelijk met een gulden, maar die winst sloeg om in een verlies van twee dubbeltjes op 124,80 gulden. Echte uitschieters in negatieve zin waren Akzo met een verlies van 5,30 op 261 gulden, Heineken die 3,50 verloor op 345,50 gulden en Philips met een teruggang van 2,20 op 161,90 gulden.

Ook het aandeel Nedlloyd, dat de afgelopen dagen sterk in de belangstelling stond, leed koersverlies. De koers daalde met 1,30 naar 71,70 gulden. Koninklijke Olie verloor 1,90 en kwam vroeg in de middag uit op 111,30 gulden.

Ook elders traden veel verliezen op, zij het eveneens meestal kleine. Van Heek-Tweka werd 80 cent lager verhandeld op 13,20. De koers van ASM International daalde 2 gulden naar 34,30 gulden.

De valutahandel in Europa was vanochtend eveneens rustig. De koersen van de Amerikaanse dollar en het pond sterling waren bij het begin van de handel nagenoeg onveranderd. Bij het Britse pond, dat 3,1953 gulden noteerde, bleef dit de hele ochtend zo. De dollar steeg naar 1,9750 tegenover een slotkoers van 1,9735 gulden.

NEW YORK Wall Street heeft gisteren de opgaande lijn van maandag voortgezet. Het Dow Jones-gemiddelde sloot met een winst van 24,07 punten (0,3 procent) op 8096,29. De technologiefondsen deden het relatief slecht door nervositeit over de kwartaalcijfers van chipfabrikant Intel die nabeurs werden gepubliceerd.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio eindigde de Nikkei-index 24,98 punten hoger, op 17.331,37 punten. De handel was gering.