Tweedaags bezoek kroonprins La Palma

DEN HAAG, 15 OKT. Prins Willem-Alexander gaat sterrenkijken op het Canarische eiland La Palma. Tijdens zijn tweedaags bezoek aan het Spaanse eiland op 30 en 31 oktober bezoekt de kroonprins diverse sterrenkundige installaties die daar staan opgesteld. Bovendien stelt hij de Dutch Open Telescope (DOT) officieel in gebruik.

De DOT, ook wel 'open zonnetelescoop' genoemd, is ontworpen door de Universiteit Utrecht en de Technische Universiteit Delft. In de loop van 1996 zijn onderdelen van de zonnetelescoop naar La Palma getransporteerd en ter plekke in elkaar gezet. De klimatologische omstandigheden op dit eiland zijn uitermate gunstig voor sterrenkundige waarnemingen.

Koningin Beatrix en Prins Claus brachten in 1985 een bezoek aan de telescoopinstallaties op La Palma. Bij de bouw van de DOT is ernaar gestreefd een zo stabiel en scherp mogelijk beeld van de zon te krijgen. In tegenstelling tot andere zonnetelescopen heeft de DOT een dusdanige constructie dat de turbulentie van warme lucht rond de telescoop nauwelijks invloed heeft op de waarnemingen.

De telescoop is grotendeels gefinancierd door de Stichting voor de Technische Wetenschappen (STW), de Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland (ASTRON) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Willem-Alexander krijgt tijdens de trip gezelschap van minister Ritzen (Onderwijs en Wetenschappen).

De reis naar La Palma is niet de enige die de kroonprins de komende maanden in het gezelschap van een minister maakt. Maart volgend jaar zal Willem-Alexander samen met minister van Buitenlandse Zaken Van Mierlo een officieel bezoek van een week brengen aan Brazilië. Dit is één van de Latijns-Amerikaanse landen die het departement van Buitenlandse Zaken meer aandacht wil geven in het kader van de handelsbevordering.

Willem-Alexander gaat mee om de reis extra gewicht te geven, maar ook omdat er in de politiek en in het bedrijfsleven belangstelling bestaat voor een economische ambassadeursfunctie voor de kroonprins.