Tot drie jaar cel geëist wegens dodelijke klappen

ZWOLLE, 15 OKT. Dat ze die bewuste nacht een jongen hadden mishandeld, wilde het drietal best toegeven. Maar dat “die paar klappen” tot de dood hadden geleid van de 24-jarige Roelof Otten uit Lelystad, konden Bas (17), Michel (22) en Peter (26) zich niet voorstellen. Zelf had Michel immers ook wel eens klappen opgelopen in het Lelystadse uitgaansleven “en ik sta hier ook nog”.

De drie stonden gisteren terecht voor de rechtbank in Zwolle wegens het opzettelijk toebrengen van ernstig lichamelijk letsel met de dood als gevolg. Officier van justitie I. Vermeulen had het drietal aanvankelijk doodslag ten laste gelegd, maar kon niet bewijzen dat opzet in het spel was geweest.

Tegen hoofdverdachte Peter, die de hardste klap zou hebben uitgedeeld, eiste de officier drie jaar gevangenisstraf; tegen Michel drie jaar celstraf waarvan één voorwaardelijk. De minderjarige Bas hoorde twee jaar jeugddetentie tegen zich eisen.

In de nacht van 21 op 22 juni kwamen Bas, Michel en Peter, onder invloed van alcohol en softdrugs, uit een kroeg in Lelystad. Op weg naar huis zagen ze Roelof Otten bij een auto staan. “Hij gedroeg zich verdacht”, zei Michel tegen de rechter. “Ik vroeg hem wat hij bij die auto deed.” Otten, onder invloed van alcohol en pillen, reageerde nauwelijks en sprak volgens Michel “met dubbele tong”.

Michel vroeg het hem nog eens. Maar voordat Otten antwoord kon geven, haalde Peter uit en sloeg hem met zijn vuist op de linkerslaap. “Hij ging met zijn hand naar zijn broekzak”, zei Peter tijdens de zitting. “Ik dacht dat hij een wapen wilde pakken.” Otten viel achterover. Michel gaf hem een schop en een vuistslag, Bas trapte nog eens na.

De drie lieten Otten bewusteloos achter en gingen naar het huis van Michel. Toch zat het Michel niet lekker. Hij belde met een vriend en vroeg hem te gaan kijken of Otten nog op straat lag. De vriend zag niemand. “Ik was opgelucht”, zei Michel. “Blijkbaar was hij weer opgestaan.”

Het slachtoffer had echter nog even rondgezwalkt en was vervolgens in elkaar gezakt. Enkele uren later werd Otten gevonden, in coma. In het VU-ziekenhuis in Amsterdam overleed hij op 6 juli aan hersenletsel.

Officier Vermeulen nam aan dat het nooit de bedoeling was geweest Otten dood te slaan, maar sprak van “een bijzonder ernstig feit”. “Het lijkt erop dat we in deze samenleving niet meer gewoon uit kunnen gaan, maar dat het erbij hoort dat je iemand in elkaar ramt. Je wordt er koud van.”

Michel, zichtbaar aangedaan, toonde het meeste berouw. “Ik vind het verschrikkelijk voor de ouders van Roelof. Was ik maar doorgelopen. Zinloos geweld is ontzettend laf.”

Uitspraak op 28 oktober.