Spijtoptant mafia pleegde moorden

ROME, 15 OKT. Een van de belangrijkste spijtoptanten van de Italiaanse mafia is gisteren gearresteerd op verdenking van moord. Terwijl hij onder politiebescherming stond, zou hij leden van een andere mafia-clan hebben laten vermoorden omdat hij vreesde voor aanslagen op zijn familie.

De verdachte is Baldassare Di Maggio, de man die de arrestatie van mafiabaas Totò Riina mogelijk heeft gemaakt en die een sleutelgetuige is in het mafiaproces tegen zevenvoudig oud-premier Giulio Andreotti. Di Maggio, een voormalig chauffeur en lijfwacht van Riina, heeft gezegd dat Andreotti en Riina elkaar hebben ontmoet en elkaar hebben begroet met een kus.

Di Maggio wordt verdacht van directe betrokkenheid bij een moord vorige maand en bij een mislukte aanslag op een zakenman begin augustus, allebei in Sicilië. Di Maggio leeft in Rome onder een andere identiteit. Volgens de justitie is het mogelijk dat hij de aanslagen heeft georganiseerd omdat hij niet 24 uur onder politiebewaking staat. De mensen op wie Di Maggio het gemunt had, waren nauw betrokken bij de mafiabende van Giovanni Brusca, een vorig jaar gearresteerd mafialeider die berucht is om zijn wreedheid.

Door de arrestatie van Di Maggio is de polemiek over de betrouwbaarheid van de mafiosi die gaan samenwerken met de justitie, weer opgelaaid. De procureur van Palermo, Giancarlo Caselli, zei dat dit niets afdoet aan de belangrijke informatie die Di Maggio eerder heeft verstrekt. Di Maggio was al in opspraak geraakt omdat hij eerder dit jaar in een proces heeft verteld voor zijn medewerking 500 miljoen lire te hebben gekregen, ongeveer zeshonderdduizend gulden. Voor de advocaat van Andreotti komt de arrestatie van Di Maggio als een godsgeschenk. “Di Maggio is nooit geloofwaardig geweest, nu niet en daarvoor niet, zei advocaat Franco Coppi.