Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Verstandelijk gehandicapten zijn regelmatig het slachtoffer van seksueel misbruik. De instelling Philadelphia maakte er een voorlichtingsfilm over. 2 Vandaag sprak met enkele slachtoffers. En aandacht voor de gevolgen voor de bevolking van de oerwoudbranden in Indonesië. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Een reportage over het verval van de Falgabuurt in Den Helder, die in 1991 nog een prijs kreeg voor een veelbelovende aanpak van de criminaliteit. Verder het vijftigjarig bestaan van de CIA, met aandacht voor de Amerikaanse binnenlandse strijd tegen het communisme. Ned.1, 20.25-20.58u.

Nova. Met o.m. een reportage over de Zeeuwse instelling voor verstandelijk gehandicapten Arduin, waarvan de patiënten verspreid gaan wonen. Ned.3, 22.35-23.11u.

De kwestie. Rick Nieman praat met J.J. Borking, vice-voorzitter van de Registratiekamer, over de privacy van de Nederlandse burger. Aan de orde komen telefonische enquêtes, de handel in adressen en hoe het bedrijfsleven door chipknips, bankpassen en air-miles steeds meer te weten komt over de consument. RTL5, 22.45-23.15u.

DOCUMENTAIRES

Wat zijn nou... Beiden voorzien van een camera gaan Frans Bromet en Peter van Ingen op zoek naar de achterliggende betekenis van 'Nederland vol?' Ned.3, 19.54-20.30u.

Tomorrow's World. Tomorrow's Babies over de toekomst van de conceptie, zwangerschap en het krijgen van kinderen. Onder meer over mannelijke onvruchtbaarheid en het voorkomen van vroeggeboorten met medicijnen. BBC1, 20.30-21.00u.

De varkensdokter. De werkdruk van dierenarts Geert Boink in Brabant is sinds het uitbreken van de varkenspest flink toegenomen: “Het is een soort oorlogssituatie.” Ned.3, 20.58-21.25u.

Yoy: Mijn vader moest vertrekken. Portretten van de 16-jarige Rizkar die met zijn familie om politieke redenen uit Syrië moest vluchten en van Miralda (18), die op een internaat woont omdat haar ouders in Syrië verblijven voor werk. Ned.1, 21.58-22.25u.

The Nazis - A Warning from History. Serie over de geschiedenis van het Derde Rijk. Waarom vochten de Duitsers door nadat ze in 1943 bij Stalingrad verslagen werden en de strijd gestreden leek? BBC2, 22.00-22.50u.

Tel Aviv non stop - Dertigers tussen stress en sabbat. Documentaire over dertigers in Tel Aviv. Zie TV-Vooraf. Ned.1, 22.25-23.26u.

AMUSEMENT

Films & Sterren. Vraaggesprek met de Amerikaanse acteur Andy Garcia over zijn rol in Night falls on Manhattan van Sidney Lumet. Veronica, 21.30-22.05u.

TeeVee Studio. Nico Haasbroek, sinds begin dit jaar hoofdredacteur van het NOS-journaal, kijkt met Rémi van der Elzen terug op de afgelopen televisieweek in de eerste aflevering van de vierde reeks van dit interviewprogramma. Ned.1, 23.26-0.01u.

KUNST

Conjuring Shakespeare. Serie over de aantrekkingskracht van Shakespeare's drama's voor hedendaagse acteurs en regisseurs. In Like a Virgin aandacht voor de vraag of het moderne publiek zich nog wel kan inleven in de zwarte komedie Measure for Measure, een verhaal over kuisheid, corruptie en chantage in het oude Wenen. BBC2, 20.30-21.00u.

Oskarverdächtig. Portret van de Duitse schrijver Günter Grass, ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag morgen. Duitsl.1, 21.45-22.30u.

VPRO-Laat: Zeeman met boeken. De vijf besproken boeken, die recent zijn verschenen, reconstrueren het verleden: Achter de deur van Giorgio Bassani, De zwarte met het witte hart van Arthur Japin, Met het gezicht naar ons toe van de Israelische schrijfster Ronit Matalon, Bernard MacLaverty's Grace Notes en Verborgen verleden van de Canadese schrijfster Anne Michaels. Ned.3, 23.11-0.02u.

FILMS

Peter's Friends (Kenneth Branagh, 1992, Engeland). Zie Film-vooraf. RTL5, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

.Heat and Dust (James Ivory, 1981, Engeland). Typische kwaliteitsfilm van regisseur Ivory en producent Ismail Merchant ('A Room with a View', The Remains of the Day') laat zien hoe een vrouw (Julie Cristie) in het hedendaagse India op zoek gaat naar sporen van haar oudtante (Greta Scacchi), die in de jaren '20 heilige huisjes omverwierp door als Europese een affaire aan te gaan met een autochtone machthebber. BRTN2, 20.30-22.39u.

The 'Burbs (Joe Dante, 1989, VS). Komedie in tekenfilmstijl van vrolijke cynicus Dante laat de dagelijkse horror zien van de ogenschijnlijk onberispelijke suburbs waarnaar de titel verwijst. TV10,21.30-23.15u.

Love and Human Remains (Denys Arcand, 1993, Canada). De Frans-Canadese regisseur van 'Le déclin de l'empire américain' geeft, in wat bedoeld is als een zwarte komedie, een grimmig beeld van jonge volwassenen die vreugdeloos naar een bevredigende relatie verlangen in een steriel Montréal. Oorspronkelijk Engelsgesproken. Met Thomas Gibson, Ruth Marshall. Duitsl.1, 23.30-1.05u., tweetalig.

The Great Caruso (Richard Thorpe, 1951, VS). Biografische film, vrij naar de werkelijkheid, over de Italiaanse tenor uit de titel. Derde rol van Mario Lanza vormde het hoogtepunt in diens kortstondige filmcarrière (1949-1959). Duitsl.1, 1.25-3.10u., nagesynchroniseerd.

Traumulus (Carl Froehlich, 1936, Duitsland). Verfilming van naturalistisch toneelstuk van Arno Holz. Met Emil Jennings als idealistische gymnasiumrector die na de zelfmoord van een leerling inziet dat hij te weinig oog heeft gehad voor de werkelijkheid. Duitsl.2, 1.30-3.00u., zwart-wit.