Resultaat Intel derde kwartaal valt tegen

NEW YORK, 15 OKT. De resultaten van chipproducent Intel over het derde kwartaal vielen tegen bij de verwachtingen van beleggers. Intels omzet was op peil maar de winststijging, 19 procent, viel lager uit dan analisten hadden verwacht.

Intel, dat zijn resultaten na het sluiten van de beurs bekendmaakte, boekte 20 procent meer omzet dan vorig jaar in het derde kwartaal en ging van 5,1 naar 6,1 miljard dollar. De winst steeg in de periode van 1,31 naar 1,57 miljard dollar. Intel is de grootste chipproducent ter wereld. Zijn chips bevinden zich in 90 procent van alle computers. De vooruitzichten van Intel zijn volgens het bedrijf uitstekend. Het bedrijf verwacht een goed vierde kwartaal maar waarschuwde voor te hoge verwachtingen. Analisten zijn zeer voorzichtig met hun prognoses omdat Intel te maken heeft met twee factoren die de prestaties beïnvloeden. Het bedrijf is bezig de productie van de Pentium II te reorganiseren, wat niet zonder risico's is. Daarnaast is de pc van onder de duizend dollar de lieveling van het publiek geworden. Hoewel ook een groot deel van die pc's de chips van Intel in zich heeft, maakt het bedrijf op die markt minder winst op de verkochte chips. Intel zag in het afgelopen kwartaal lager dan verwachte verkopen van zijn flash-geheugenchips, die vooral worden gebruikt in consumentenelektronica.