Raas legt veldrijders startverbod op

'S HEERENHOEK, 15 OKT. Richard Groenendaal en Adri van der Poel hebben van teammanager Jan Raas een voorlopig startverbod gekregen voor de wereldbekerwedstrijden veldrijden. Volgens de reglementen van de internationale wielrenunie (UCI) mogen de beide renners van de Rabobank in deze koersen niet meer rijden in een sponsorshirt. Ze moeten starten in het tricot van het land.

“We wachten nu op uitleg van de KNWU”, zei Jan Raas. “In andere jaren moesten de renners eigenlijk ook al in een shirt van het land aantreden. Toen heeft de bond de regels nooit toegepast en nu ineens wel.”

Alhoewel de nationale selectie wordt gesponsord door de Rabobank, vindt Raas dat op deze manier de andere geldschieters tekort wordt gedaan. “De KNWU moet met een goede oplossing komen, anders rijden de jongens niet.”

De wereldbekercyclus start over twee weken in Eschenbach (Zwitserland). Groenendaal hoopt de wedstrijd gewoon te kunnen rijden. “Ik ben veldrijder, dus ik wil aan de wereldbeker meedoen. Maar Raas is mijn baas. Daarom hoop ik dat hij de zaak snel met de bond kan oplossen.”

Hoewel het vorig seizoen ook niet was toegelaten, stond de KNWU toe dat de renners in hun sponsorshirt aan de wereldbeker mochten deelname. Volgens voorzitter Atsma wordt dit nu niet meer getolereerd. “We zijn met de sponsors over deze zaak in onderhandeling”, aldus Atsma. (ANP)