Philips steekt 800 mln in chipfabriek

ROTTERDAM, 15 OKT. Philips investeert 800 miljoen gulden in de bouw van een nieuwe chipfabriek in de Filippijnen. De fabriek in Calamba, vijftig kilometer ten zuiden van de Filippijnse hoofdstad Manila, wordt Philips' derde fabriek voor assemblage en testen van chips.

Philips maakte gisteren de keuze voor de Filippijnen bekend. Vooral de beschikbaarheid van getrainde arbeidskrachten heeft hierbij een rol gespeeld. Ook het feit dat veel Filippijnen goed Engels spreken en de beschikbaarheid van een locatie speelden een rol. De fabriek komt in een industriële zone waar Philips geen in- of uitvoerrechten hoeft te betalen.

De fabriek, die over drie jaar gaat draaien, zal tweeduizend mensen werk verschaffen. Tot het voorjaar van 1999 steekt Philips 400 miljoen gulden in de fabriek. Wanneer de rest van de investeringen wordt besteed, hangt af van marktontwikkelingen.

De twee andere Philips-fabrieken voor assemblage en testen van chips staan in Taiwan en Thailand. Philips koos eerder voor deze locaties in Azië omdat het gaat om arbeidsintensief werk. De productie van de meeste chips heeft nu nog in Nederland (Nijmegen) en de Verenigde Staten plaats.

Het elektronicaconcern heeft ook plannen voor een nieuwe fabriek waar chips worden geproduceerd. Voorzitter A. van der Poel van de divisie halfgeleiders noemde het eind vorig jaar “zeer waarschijnlijk” dat Philips nog in 1997 zou beslissen tot de bouw van een nieuwe productievestiging. Hoever de besluitvorming is gevorderd wil het concern niet kwijt.

Van der Poel liet vorig jaar al wel weten dat de nieuwe productievestiging, die 1,7 miljard gulden gaat kosten, niet in Nederland komt. Het concern, de negende fabrikant op de wereldmarkt voor halfgeleiders, beschikt nu over zeventien vestigingen voor productie en assemblage van chips.