Nederland op vierde plaats; Spanje bezorgt hockeyploeg eerste verlies

ROTTERDAM, 15 OKT. In de derde speelronde van het toernooi om de Champions Trophy heeft de Nederlandse hockeyploeg een zware nederlaag moeten incasseren. Spanje was vanmorgen in Adelaide met 5-2 te sterk voor de ploeg van bondscoach Roelant Oltmans. In de olympische finale van Atlanta won de nationale ploeg vorig jaar nog met 3-1 van de Spanjaarden.

Titelverdediger Nederland liet zich in de eerste helft verrassen door een aanvallend en agressief Spanje. Nederland kreeg nauwelijks de gelegenheid om rustig op te bouwen. Het elftal van Oltmans stond op eigen helft onder grote druk en kwam niet in het eigen spel. Door een reeks fouten bij het uitverdedigen gaf Nederland bovendien een aantal kansen weg.

Binnen elf minuten leidde het onstuimige Spanje met 2-0, doordat Sanchez en Arnau profiteerden van balverlies aan Nederlandse kant. Pas in de slotfase van de eerste helft wist Nederland zich enigszins te ontworstelen aan de Spaanse pressie. Aanvaller Teun de Nooijer bracht de stand binnen vier minuten in evenwicht met twee droge uithalen. Maar dankzij een scherpe counter, afgerond door opnieuw Arnau, ging Spanje met een 3-2 voorsprong de rust in.

Na de rust moest vrije verdediger Erik Jazet het veld ruimen en hervond Nederland het ritme. In hoog tempo ging de ploeg op jacht naar de gelijkmaker. Spanje kwam vervolgens nauwelijks meer in de buurt van doelman Guus Vogels. Ondanks het grote offensief bleef de gelijkmaker uit, mede omdat Nederland in de tweede helft zes strafcorners onbenut liet. Amat en Escarre beslisten het duel in de slotfase, toen Nederland niet meer in een doelpunt geloofde.

De Oranje-ploeg moest het vanmorgen doen zonder routinier Leo Klein Gebbink. De 29-jarige middenvelder van Kampong liep zondag in het duel tegen Duitsland een spierblessure op in het bovenbeen. Zijn plaats werd vanmorgen ingenomen door Danny Bree, de spelverdeler van Pinoké die in de duels tegen Zuid-Korea en Duitsland op de bank begon. Mogelijk dat Klein Gebbink morgen weer inzetbaar is wanneer Nederland het in de voorlaatste groepswedstrijd op moet nemen tegen Australië.

Door de nederlaag zakte Nederland van de tweede naar de vierde plaats in het tussenklassement van het zeslandentoernooi. Eerder won de ploeg van Zuid-Korea (3-1) en speelde het gelijk tegen Duitslanmd (2-2). Morgen speelt Nederland tegen Australië, zaterdag wacht het duel tegen Pakistan. De nummers een en twee van de halve competitie staan zondag tegenover elkaar in de finale.

Het gastland gaat na drie speelronden verrassend aan de leiding. De Australiërs wonnen gisteren de derde wedstrijd op rij door Duitsland met 2-0 opzij te zetten. Davies en Elmer waren de doelpuntenmakers voor de Aussies die bij de voorgaande editie, vorig jaar december in het Indiase Madras, met een sterk verjongde selectie op de laatste plaats eindigden. Een finaleplaats lijkt Australië ditmaal niet meer te kunnen ontgaan.

Wereldkampioen Pakistan bezet voorlopig de laatste plaats. Gisteren verloor de verliezend finalist van vorig jaar met 3-1 van debutant Zuid-Korea. Het betekende de derde nederlaag op rij voor Pakistan dat in het Pines Hockey Stadium juist op zoek was naar eerherstel. Sinds de ploeg drie jaar geleden de wereldtitel veroverde, kregen de Aziaten de ene na de andere teleurstelling te verwerken.

Nederland-Spanje 2-5 (2-3). Scoreverloop: 8. Sanchez 0-1, 11. Arnau 0-2, 31. De Nooijer 1-2, 34. De Nooijer 2-2, 35. Arnau 2-3, 65. Amat 2-4, 66. Escarre 2-5. Schds: Ruiz (Arg), Peltzer (Dld). Opstelling Nederland: Vogels; Van Heeswijk, Jazet, Delmee en Van Pelt; Veen, Brinkman en Bree; Buma, De Nooijer en Van Wijk. Vliegende wissels: Lomans, Eikelboom en Van Meer.

Stand na drie speelronden: 1. Australië 3-9 (10-3), 2. Spanje 3-6 (11-7), 3. Duitsland 3-4 (6-5), 4. Nederland 3-4 (7-8), 5. Z-Korea 3-3 (6-10), 6. Pakistan 3-0 (5-12).