Moeizame zege Feyenoord

ROTTERDAM, 15 OKT. Feyenoord heeft gisteravond op eigen veld moeizaam met 2-1 van MVV gewonnen. Voor het Rotterdamse legioen waren drie punten tegen de hekkensluiter uit de Nederlandse voetbalcompetitie geen reden om opgewonden te raken. Felle kritiek daalde al tijdens de rampzalige partij neer op de eigen trainer. “Arie Haan, die gaat er aan” en “Arie Haan, die moet gaan”, klonk het vanaf de tribunes in de Rotterdamse Kuip.

Sensationeel was gisteren de slotfase van de wedstrijd. In de 88ste minuut kregen de Maastrichtenaren De Jong en Joordens de rode kaart van scheidsrechter Luinge. Het tumult ontstond na een duikeling van MVV-invaller Perez in het strafschopgebied van Feyenoord. De MVV-spelers hadden geen enkel begrip en Luinge trok twee keer rood. MVV-trainer Körver viel zijn spelers niet af. “Het zijn mensen. Gele kaarten voor een Schwalbe zijn onzin. Als iemand wil gaan liggen, laat hem dan mooi liggen. Wat nu gebeurt, raakt kant noch wal. We zijn het voetbal aan het vermoorden.”

Haan had andere zaken aan zijn hoofd. Hij haalde zich twintig minuten na rust de woede van de Feyenoord-fans op de hals door Kornejev uit het veld te halen. De Russische publiekslieveling had een aandeel in beide doelpunten van de thuisclub. In de derde minuut 'dwong' hij Luijpers de bal in eigen doel te schieten. Kort voor rust maakte hij Feyenoords tweede. De wissel leidde tot een staande ovatie voor de Rus, een fluitconcert en vervolgens spreekkoren tegen Haan. De trainer had de reactie van het publiek wel verwacht, maar wees op het probleem waar hij de Rus al vaker voor passeerde.

Haan: “In moeilijke situaties moet hij ook het elftal helpen. Hij hield zich niet aan de afspraken.” Zonder Kornejev gleed Feyenoord nog verder af. Met een mooie vrije trap zorgde Luijpers in de 77ste minuut voor 2-1. In de slotfase kwam MVV met negen man nog dichtbij de gelijkmaker.

Volendam verloor tegen Fortuna Sittard voor de zesde keer op rij (0-3). “Dit is gewoon een gebrek aan kwaliteit”, constateerde Volendam-trainer De Boer nuchter. Fortuna nam in de 37ste minuut de leiding door Hamming. De spits mocht na de rust nog twee keer zijn gang gaan. Hij kreeg alle ruimte door de slechte organisatie in de Volendamse verdediging. Eerst stelde hij Jeffrey in staat de 2-0 te maken, daarna scoorde hij zelf in de 90ste minuut.

In het eigen Oosterpark Stadion speelde FC Groningen gelijk tegen Willem II (2-2). Bij rust leidden de Tilburgers nog met 2-0 door doelpunten van de Gambiaan Ceesay.

Willem II beëindigde de wedstrijd met tien man. Wijnhard kreeg in de 61ste minuut de rode kaart van scheidsrechter De Graaf na stevig duw- en trekwerk met Leonardo. Tien minuten later bracht Bombarda FC Groningen terug in de wedstrijd met een benutte strafschop. Negen minuten voor tijd redde invaller Koen een punt voor de Groningers.