Lijntje coke zit reserve-doelman dwars

Maikel Aerts, reservedoelman bij FC Den Bosch, is de eerste voetballer die door de KNVB tuchtrechtelijk wordt vervolgd voor dopinggebruik. Aan dat ene lijntje cocaïne beleefde hij weinig plezier.

ZEIST, 15 OKT. Maikel Aarts zou dit seizoen de kans krijgen om in het eerste elftal van FC Den Bosch een vaste plaats tussen de palen te verwerven. Trainer Kees Zwamborn was van plan om de 21-jarige doelman uit Best serieus te laten wedijveren met de 37-jarige Jan van Grinsven, die al vele jaren het Bossche doel verdedigt. Een lijntje cocaïne en een dopingcontrole zorgden ervoor dat Aerts reservedoelman bleef en dat hij de geschiedenis ingaat als het eerste bekende dopinggeval in het Nederlandse betaalde voetbal.

Hoewel Aerts op 17 mei niet speelde tegen Dordrecht '90, werd hij na afloop van het duel (4-4) met een ploeggenoot toch uitgeloot voor de dopingcontrole. In een laboratorium in Los Angeles werden sporen van cocaïne in zijn urine aangetroffen. Na een eerste zitting in juli kon de tuchtcommissie van de KNVB niet tot een uitspraak komen in de affaire. Er waren nog te veel onduidelijkheden over de procedure die bij de controle was toegepast.

In de zaak die gisteravond in Zeist werd voortgezet, vroeg mr. W. van Megen als raadsman van Aerts wegens een reeks procedurefouten om vrijspraak. Het dopingreglement van de KNVB voorziet echter in de mogelijkheid voorbij te gaan aan procedurefouten en andere obstakels om Aerts schuldig te verklaren. Van Megen voerde een nieuw argument aan om de doelman vrij te spreken. In het KNVB-dopingreglement wordt gesproken over spelers die aan dopingcontrole worden onderworpen, maar Aerts heeft tegen Dordrecht '90 niet gespeeld. Van Megen wees erop dat op de wedstrijdformulieren ook onderscheid wordt gemaakt tussen spelers en invallers.

Al snel bleek dat de KNVB geen grote zondaar had gesnapt, maar van doen had met een jongen die zich uit nieuwsgierigheid en “in een jolige bui” op een feestje had overgegeven aan het snuiven van een lijntje cocaïne. Een kwestie van sociaal gebruik. Aerts kreeg “wat spul” voorgelegd van “een bekende” en snoof het naar eigen zeggen op met een rietje zonder te weten dat het cocaïne betrof. “Ik had een vermoeden, maar zeker weten deed ik het niet. Ik had nog nooit cocaïne gezien.” Vergelijkingen met snuivende collega's van Aerts zoals de Argentijnse vedette Diego Maradona en de Brit Paul Merson gaan in deze zaak niet op. Van verslaving is bij de Brabander geen sprake. “Dit was een eenmalig voorval, voor herhaling valt niet te vrezen”, zei advocaat Van Megen.

Nadat Van Megen een half uur lang had gepleit in het voordeel van Aerts, liet mr. H.P. Wooldrik gisteravond doorschemeren dat het voor het tuchtcollege zwaar weegt dat het gebruik van cocaïne bewezen is. “Uw cliënt betwist niet de uitslag van het onderzoek”, vroeg Wooldrik, hoofdofficier van justitie te Zutphen, retorisch aan de raadsman van Aerts. Mr. Van Megen kon dat niet ontkennen. Welke straf Aerts boven het hoofd hangt als hij schuldig wordt bevonden, is niet duidelijk.

“Wij hebben meteen met Maikel gesproken en aangegeven dat wij hem zullen steunen”, zegt Paul van der Kraan, manager van FC Den Bosch. Hij doet het eenmalige cocaïnegebruik van Aerts af als een jeugdzonde. Daarom vond de club het niet nodig om de doelman te straffen. “FC Den Bosch weet de zaak op juiste waarde te schatten”, zegt Van Megen.

De Bossche eerstedivisieclub drong bij de KNVB aan op spoed bij de behandeling van de tuchtzaak. Inmiddels is de zaak vijf maanden oud. Op zijn vroegst wordt over drie weken uitspraak gedaan. Sneller kan het niet volgens de voorzitter van de tuchtcommissie, mr. M. van Erve. De commissie komt niet elke week bijeen, hield hij Aerts voor. De doelman is het lange wachten meer dan zat.

“De tuchtcommissie doet er dermate lang over, dat Maikel al voldoende gestraft is”, zegt manager Van der Kraan. “Het duurt lang en dat doet een behoorlijke aanslag op hem. Hij heeft lang genoeg in onzekerheid verkeerd.” Aerts, die zich nog elke dinsdag en vrijdag aan een dopingcontrole moet onderwerpen, is flink geschrokken van de hoeveelheid reacties en de publiciteit die zijn zaak hebben teweeggebracht. Blij is de doelman met de steun van ploeggenoten en clubleiding. “Want als ze kwaad hadden gewild, hadden ze me ook kunnen ontslaan”, beseft hij. In afwachting van een uitspraak werd Aerts niet op non-actief gesteld. “Ik train gewoon mee, zit op de bank en speel mijn wedstrijden in het tweede.”

Maikel Aerts begon zijn carrière bij Wilhelmina Boys en kwam drie jaar geleden via PSV bij FC Den Bosch terecht. In zijn eerste seizoen kwam de 1.93 meter lange Brabander tien keer in actie, vervolgens zat hij een compleet seizoen op de bank en vorig seizoen mocht hij één keer invallen voor Van Grinsven. “Maikel heeft een contract tot het jaar 2000 en hij is destijds niet gehaald om al die jaren op de bank te zitten”, zegt trainer Zwamborn. “Wij zien in Maikel een potentiële eerste-elftalkeeper.”

Doelman Van Grinsven heeft het Aerts niet gemakkelijk gemaakt. Zwamborn: “Van Grinsven doet het goed en Maikel heeft ook niet de mazzel dat Jan geblesseerd raakt.” Volgens Aerts staat Van Grinsven nog onder de lat met een gebroken been, zodat de reserve-doelman zich op het feestje in mei ook niet druk maakte over de uitwedstrijd tegen Dordrecht '90. Hij wist al lang van tevoren dat hij weer op de bank zou zitten. “Bewust cocaïne gebruiken om me voor de wedstrijd op te peppen was helemaal niet nodig.”