JOURNAAL TOEN

Foto: “Je wordt er gek van. Het is de commercie, want zo veel belangstelling is er helemaal niet voor nieuws. De vraag wordt gemaakt door de sponsors.” Voor Frits Thors (88) is een maal per avond een goed journaal en 's morgens een goede krant genoeg. En dat journaal is natuurlijk gewoon dat van de NOS. In 1965 kwam hij bij het NTS-journaal en werd door zijn uiterlijk en zijn stem een van de bekendste nieuwslezers.

“Ik zag er wat anders uit. Ik was ouder en had die gekke witte kop.” Thors begon bij het nieuws in het kort dat om 7 uur werd uitgezonden en waar hij buiten beeld het commentaar las. Korte tijd later kwam het grote journaal erbij en was hij te zien. Na dik zeven jaar hield hij het voor gezien. “Voor ze zeiden die vent met die oude kop moet eruit.” Tot 1979 heeft hij nog het Avro-radiojournaal gedaan. “Toen was ik al zeventig en vond ik het welletjes.” Zijn leven lang heeft Thors bij de omroep gewerkt. In 1923 knutselde hij zijn eerste radiootje en vijf jaar later werd hij omroeper bij de Avro. Daar bleef hij tot 1941. In 1945 ging hij werken voor radio Herrijzend Nederland dat vanuit de bevrijde zuidelijke provincies uitzond. Thors was een van de mensen die hoopten dat de zuilen na de oorlog niet terug zouden keren en is zijn leven lang een voorstander gebleven van een nationale omroep à la de BBC. “Tegenwoordig ontstaat er noodgedwongen wat samenwerking, maar het had miljarden gescheeld. Al die doublures en al die gebouwen.” Maar een nationale omroep kwam er na de oorlog niet en na een paar jaar in het buitenland ging hij in 1948 voor de Wereldomroep werken. TV-kijken doet hij tegenwoordig niet zo veel meer. “Op mijn leeftijd lees of herlees ik liever een goede roman.” Deze foto uit 1971 vindt hij overigens 'afschuwelijk'. “Ik kijk zo ernstig.” Oudere mensen herkennen hem nog wel eens. “Maar ook zo gek veel niet meer.” (Foto N.A.A. Fotoarchief)