HAROLD ROBBINS 1921-1997; Seks, drugs en geld

De Amerikaanse schrijver Harold Robbins is gisteren op 81-jarige leeftijd in het Californische Palm Springs overleden. Robbins werd beroemd met bestsellers waarin hij het leven van de rijken en de jet-set beschreef. Zijn verhalen draaiden vooral om seks, drugs, geld en macht. In de loop van zijn carrière, die een halve eeuw omspande, heeft hij meer dan 750 miljoen boeken verkocht.

Robbins' werk is vaak gekritiseerd wegens de vele seksscènes, het afgezaagde proza en de soms onmogelijke verwikkelingen in het plot - vooral in zijn latere boeken. Hij publiceerde zijn eerste boek, Never love a stranger, in 1948. Hij schreef het als gevolg van een weddenschap om honderd dollar met een bestuurder van het filmbedrijf Universal Pictures, waar hij toen werkte. Het boek had meteen succes en werd verfilmd met Steve McQueen in de hoofdrol. Daarna volgden nog 22 boeken, waarvan de meeste zijn verfilmd. Zijn werk is in 32 talen verschenen.

Robbins' bekendste boek is The Carpetbaggers uit 1961, waarvan zes miljoen exemplaren zijn verkocht. Het gaat over een ambitieuze, voor niets terugdeinzende carrièremaker wiens leven zich afspeelt in de wereld van de film, financiën, luchtvaart en in het gokkersparadijs Las Vegas. Het zou geïnspireerd zijn op het leven van de Amerikaanse magnaat Howard Hughes.

Veel van de uitspattingen die Robbins beschreef ontleende hij aan zijn eigen leven. Zijn feesten in Los Angeles waren legendarisch en volgens eigen zeggen had hij daar 'allerlei soorten drugs' gebruikt. Robbins claimde dat zijn romanfiguren op bestaande personen waren gebaseerd. “Al mijn personages zijn echt”, zei hij. “Ze zijn alleen fictief beschreven om de schuldigen te beschermen.”

Robbins werd op 21 mei 1921 in New York geboren als Francis Kane. Op zijn elfde werd hij geadopteerd door een echtpaar dat hem omdoopte tot Harold Rubin. Toen hij 30 was, nam hij de auteursnaam Robbins aan. De hoofdpersoon in zijn eerste boek gaf hij zijn oorspronkelijke naam, Francis Kane.

In 1982 kreeg hij een beroerte waardoor hij soms zijn gedachten niet goed onder woorden kon brengen, maar hij bleef desondanks schrijven. Zijn laatste boek Tycoon: A Novel kwam in februari van dit jaar uit. De laatste jaren was hij wegens heupproblemen gebonden aan een rolstoel. Robbins trouwde zes keer, de laatste keer in 1992. Hij kreeg twee dochters.