Griekenland speelt gevaarlijk spel, vindt Turkije

ANKARA/ ATHENE, 15 OKT. Turkije heeft Griekenland gisteren gewaarschuwd dat de spanningen tussen de twee landen als gevolg van de huidige oefeningen op Cyprus van Griekse en Grieks-Cyprische troepen, tot een gewapende botsing zouden kunnen leiden.

“De andere partij speelt een heel gevaarlijk spel. Ze spelen met vuur”, aldus de Turkse minister van Staat die is belast met het dossier-Cyprus, Sükrü Gürel. Hij voegde er vandaag aan toe dat “wij niet op een oorlog uit zijn”. De machtige chef van de generale staf, generaal Ismail Hakki Karadayi, onderstreepte tegelijk dat Turkije geen oorlog met Griekenland nodig heeft gezien de “overweldigende superioriteit” van het Turkse leger. “Daarom wil ik niet eens arm-worstelen met hen.”

Na een onderhoud met de Britse onderminister voor relaties met Europa, Doug Henderson, in Ankara waarschuwde Gürel gisteren dat “besluiten die de spanning vermeerderen en militair krachtsvertoon niet alleen de relaties tussen de twee kanten vergiftigen, maar ook leiden tot een groeiende kans op ongelukken, met inbegrip van een gewapend treffen”.

Gürel doelde op de oefening Nikiforos die zich op het ogenblik op Cyprus afspeelt. De Amerikaanse speciale afgezant voor Cyprus, Richard Holbrooke, riep maandag in Ankara op tot vermindering van dergelijke oefeningen in het algemeen, die hij als verspilling van tijd en geld brandmerkte. Overigens maakt Turkije zich op om van 1 tot 9 november ten noorden van Cyprus eigen oefeningen te houden.

Athene op zijn beurt kondigde gisteren aan een officieel protest in te dienen bij Ankara na een serie schendingen in de afgelopen dagen van zijn luchtruim door Turkse vliegtuigen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat uitdrukkelijk weigerde partij te kiezen, deed een beroep op beide kanten hun verbod op gewapende vluchten boven Cyprus te herstellen. Griekenland en Turkije maakten 9 mei bekend dergelijke vluchten te staken, als bijdrage tot een ontspanning. “Maar de vluchten zijn nu duidelijk hervat”, aldus de woordvoerder. (Reuter, AFP)