Elektronisch bankieren slecht voor bankbanen

Elektronisch bankieren via Internet en on-line verbindingen zoals Girotel vormen een ernstige bedreiging voor de werkgelegenheid in de bankensector. Voor de Nederlandse bankensector leidt de opmars van dergelijke toepassingen in de toekomst tot een overschot van zo'n 38.000 personeelsleden.

Dat blijkt uit een studie van het accountants- en adviesbureau Coopers & Lybrand.

In de Nederlandse bankensector zijn nu zo'n 110.000 mensen werkzaam. Volgens het onderzoek impliceert dit een teveel van 35 procent. Duitsland voert de ranglijst aan met een overschot van 48 procent, gevolgd door België met 44 procent.

Het onderzoek gaat ervan uit dat de meeste banktransacties in de toekomst elektronisch plaatsvinden. In dit scenario is er volgens Coopers & Lybrand nog slechts plaats voor drie soorten bankiers.

De eersten zijn de zogenoemde retailbankiers. Die leveren bijstand bij grote gebeurtenissen in het leven van cliënten, zoals het afsluiten van consumptieve kredieten en een hypotheek. Daarnaast is er nog werk voor 'private bankers', die de financiële planning verzorgen van rijke particulieren met een substantieel vermogen, en voor de bedrijfsbankier.