Egypte krijgt geen genoeg van Lady Di

Egypte blijft speculeren over de dood van prinses Diana. Het mòet een Brits complot zijn geweest om haar uit de weg te ruimen.

KAIRO/ JERUZALEM, 15 OKT. Het kon niet uitblijven: in Egypte, waar haast iedere blonde vrouw vol ontzag met 'Lady Diana' wordt aangesproken, is de eerste speelfilm over het leven van de verongelukte Britse prinses in de maak. Begin 1998 hoopt filmmaker Khairi Beshara het script af te hebben en met de opnames te beginnen. Hij leek concurrentie te krijgen van Atef Salem, een andere filmmaker. Het weekblad Akhbar al-Nugoum meldde onlangs dat Salem de beroemde acteur Omar Sharif, die sinds kort weer in Kairo woont, had gestrikt om Dodi te vertolken. Maar deze week liet Salem weten dat hij er wegens hoge produktiekosten toch van afzag.

Over de strekking van de film hoeft weinig twijfel te bestaan: Beshara belooft een kassucces vol “oriëntaalse emotie”. Als veel andere Arabieren gelooft hij dat Diana is vermoord door de Britse veiligheidsdienst MI5 omdat zij het met een moslim hield - de Egyptische multimiljonair Emad 'Dodi' al-Fayed. Men fluistert dat Diana, moeder van de toekomstige koning William, zwanger was van een tweeling en zich wilde bekeren tot de islam. Voor de Britse koningin zou dat reden zijn geweest om Diana en Dodi uit de weg te laten ruimen. De officiële media speculeren hier even hard over als de semi-officiële. In de Egyptische regeringskrant Al-Ahram stond laatst zelfs dat Diana zelfmoord had gepleegd omdat ze bang was dat de koninklijke familie haar zwangerschap zou ontdekken. En de Libische leider kolonel Gaddafi zegt dat hij de Lockerbie-verdachten slechts wil uitleveren als de Britten hem de “moordenaars van de Libische staatsburger” Dodi ervoor terug geven.

In het Midden-Oosten zoekt men achter elke gebeurtenis een complot. De Amerikaans-joodse arabist Daniel Pipes schrijft in zijn jongste boek, 'The Hidden Hand; Middle East Fears of Conspiracy', dat staatsmedia zo weinig informatie geven dat Arabieren zelf de waarheid moeten componeren. Dat zij soms nog gelijk hebben ook, blijkt wel uit de recente Mossad-aanslag op een Hamas-leider in Jordanië - een daad die aanvankelijk als 'ongelukje' werd verkocht. De samenzweringstheorie over de moord op Di en Dodi wordt extra gekruid door het geloof dat een Egyptenaar de Britse troon kon bedreigen. Voor zijn affaire met Di had geen Egyptenaar van Dodi gehoord. Maar deze zomer zwol de hele natie van trots, omdat Dodi was gelukt wat kroonprins Charles niet voor elkaar kreeg: Diana gelukkig maken. “Dat hij de voormalige koloniale macht in haar hemd zette”, zegt journalist Magdi Kamel van de krant Al-Akhbar Al-Yoom, “maakt Dodi hier helemaal tot een held.”

Kamel ziet Diana als “martelaar van de islam”. In zijn boek 'Diana; Stierf Zij Als Moslim?', waarvan sinds de publicatie half september ruim 10.000 exemplaren zijn verkocht en dat al aan de zesde druk toe is, schrijft hij dat Diana tijdens een recent bezoek aan Pakistan tegen een imam zou hebben gezegd dat ze “op het punt stond tot zijn geloof over te gaan”. Op de omslag van het boek, dat voor anderhalve gulden op straat wordt verkocht, prijkt Lady Di met een witte hoofddoek.

Kamel en filmmaker Beshara zijn niet de enigen die zich op prinses Diana hebben gestort. Sinds de dood van Di en Dodi, op 31 augustus, hebben vijf andere, met foto's verluchte boeken het licht gezien. De titels variëren van 'Prinses Diana's Advies voor een Mooie Huid' tot 'Wie vermoordde Diana? Op Bevel van het Paleis, de Dood van Dodi al-Fayed'. T-shirts en mokken met Diana's beeltenis erop zijn, anders dan in Groot-Brittannië, in Egypte nog niet te koop. Volgens Magdi Kamel zal de “Diana-koorts aanhouden, omdat het onderzoek naar het ongeluk bij de Pont de l'Alma een grote cover-up is voor een laffe koninklijke moord”.