Burgemeester huilt om zijn torentje

FOLIGNO, 15 OKT. In de onzekere weken na de eerste aardbeving in Umbrië, op 26 september, hebben de inwoners van het stadje Foligno steeds met angst en hoop omhoog gekeken, naar het torentje op het gemeentehuis.

Bij de eerste beving raakte die uit het lood, en bij de bevingen daarna ging het torentje steeds verder scheef staan. Maar omvielen deed het niet, en daarmee werd dit architectonische grapje, met voornamelijk sentimentele waarde voor wie in de stad is opgegroeid, een symbool van hoop.

Hoop dat de schade niet onherstelbaar is, dat de honderden huizen en gebouwen met scheuren en barsten in het oude centrum van dit Umbrische stadje gerestaureerd kunnen worden.

Maar juist toen brandweerlieden met een hoogwerker werkten aan een soort noodverband van stalen buizen, trilde de aarde gistermiddag om tien voor half zes opnieuw. Met donderend geraas kwam het torentje naar beneden - gelukkig bleven de twee zware klokken boven steken, anders was de schade aan het gemeentehuis nog groter geweest.

De basiliek van Assisi heeft geen nieuwe schade opgelopen. Om één uur gistermiddag was een noodsteiger aangebracht om een op instorten staande zijgevel te ondersteunen.