Britse verpleegsters voor executie behoed

ADELAIDE, 15 OKT. De broer van een in Saoedi-Arabië vermoorde Australische verpleegster heeft officieel afgezien van zijn recht om de executie te eisen van de twee Britse verpleegsters die van de moord worden beschuldigd. De man, Frank Gilford, bevestigde gisteren op een persconferentie in Adelaide dat hij heeft ingestemd met een regeling die hem 1,2 miljoen Amerikaanse dollars oplevert in ruil voor zijn bereidheid van terechtstelling af te zien.

Het grootste deel van het geld gaat naar een Australisch ziekenhuis; zelf krijgt hij een bedrag van 37.000 dollar dat hij beschouwt als een kleine tegemoetkoming voor zijn lijden door de gewelddadige dood van zijn zuster.

Volgens Gilfords advocaten wordt het geld opgebracht door Britse bedrijven “die geen connectie hebben met de verpleegsters”.

Het lijk van Yvonne Gilford (55) werd vorig jaar december gevonden in het militair ziekenhuis in Dhahran waar zij en de beschuldigden werkten. Vorige maand werd een van de twee verdachten, Lucille McLauchlan (31), schuldig bevonden en tot acht jaar gevangenis en 500 zweepslagen veroordeeld. Naar verluidt werd Deborah Parry (38) ter dood veroordeeld, maar dat is nooit officieel bevestigd. In Saoedi-Arabië kunnen verwanten van het slachtoffer terechtstelling van een terdoodveroordeelde eisen of de straf met bloedgeld laten afkopen.

De twee verpleegsters hadden aanvankelijk bekend, maar hun verklaring later ingetrokken omdat deze onder druk van de politie zou zijn afgelegd. Een collega van de verpleegsters zei onlangs in een televisievraaggesprek dat zij van hun schuld overtuigd was. (Reuter, AP)