Brazzaville in handen van ex-leider Congo

BRAZZAVILLE, 15 OKT. De vroegere marxistische militaire leider van Congo, generaal Denis Sassou Nguesso, maakt zich op het presidentschap van zijn rivaal Pascal Lissouba over te nemen nu zijn Cobra-militie de hoofdstad Brazzaville naar haar zeggen volledig in handen heeft.

“Binnen 72 uur zal president Sassou Nguesso in Brazzaville zijn om de overwinning te vieren”, aldus de commandant van de Cobra-militie. Gisteren viel het presidentieel paleis in Sassou Nguesso's handen; vanochtend namen zijn eenheden de staatstelevisie over. Volgens getuigen in Kinshasa, aan de overzijde van de rivier de Congo, zag Brazzaville er vandaag rustig uit na dagen van zware strijd.

Vanuit de Angolese enclave Cabinda zijn tegelijkertijd troepen de Congolese olie-hoofdstad Pointe-Noire binnengetrokken, aldus zegslieden in het gebied die geen mededeling deden over de nationaliteit van de invallers, die worden gesteund door tanks en pantservoertuigen. Een woordvoerder van Sassou Nguesso in het naburige Gabon zei dat de Cobra-militie Pointe-Noire is binnengetrokken. Maar het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken meldde vanochtend dat de stad is ingenomen door Angolese troepen. Angola op zijn beurt heeft dit tegengesproken. Enkele dagen geleden werd al melding gemaakt van een militaire interventie van de Angolese regering aan de zijde van Sassou Nguesso in het economisch belangrijke zuiden. In Pointe-Noire wonen 2.000 buitenlanders, onder wie 1.500 Fransen. Dezen zouden vooralsnog geen problemen hebben ondervonden.

Als Sassou Nguesso daadwerkelijk de macht in Congo overneemt, zou dat een zeldzame gebeurtenis zijn in de Afrikaanse moderne geschiedenis: een ex-leider die zich met behulp van een particulier leger naar de macht terugvecht. Sassou Nguesso, die door de Fransen is opgeleid, werd in 1977 president na een eerdere periode van onrust. In 1992 werd bij verkiezingen waaraan meer partijen deelnamen, door Lissouba verslagen. Afgelopen januari keerde hij in Brazzaville terug na een verblijf in Parijs. Hij had zich vervolgens kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen, die door de gebeurtenissen op het slagveld zijn achterhaald.

In New York overweegt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties intussen de stationering van vredesmacht van 5.000 man in Brazzaville, mits een duurzaam bestand van kracht is, er een basis is voor onderhandelingen en toegang tot de luchthaven is gewaarborgd. De secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, heeft de Raad gevraagd alvast een voorhoede van 100 man naar Gabon te sturen om stationering in Congo voor te bereiden. Hij heeft de Raad ook gevraagd een wapenembargo in te stellen. (AFP, Reuter)