Belgen willen hun loon weer contant

BRUSSEL, 15 OKT. In België groeit het protest tegen het voornemen van banken om voor het opnemen van geld kosten in rekening te brengen. Vakbonden vragen de directie van de Ford-fabriek in Genk en van Agfa-Gevaert om de lonen weer cash uit te betalen.

“De arbeiders hebben er genoeg van een deel van hun hard verdiende geld opgeslokt te zien door allerlei tarieven die de banken opleggen”, aldus een vakbondsafgevaardigde van Ford-Genk. De bonden bij Agfa-Gevaert willen het onderwerp aansnijden op de komende ondernemingsraad. Een eerder verzoek wees de directie van de hand wegens de veiligheidsproblemen die cash uitbetalen met zich meebrengt.

Vorige maand besloot de Kredietbank, de op een na grootste bank in België, om vanaf 1 januari volgend jaar geld te gaan vragen voor het opnemen van geld bij automaten of loket. Er gelden verschillende tarieven voor het opnemen bij filialen van de eigen bank of bij automaten van andere banken.

De Kredietbank hoopt met deze maatregel het elektronisch geldverkeer te bevorderen. Andere banken volgden het voorbeeld van de Kredietbank. Dit leidde al tot protest van consumentenorganisaties en demonstraties voor de banken. Tegenstanders wijzen er onder meer op dat ook voor het betalen met een bankpas door veel winkels geld in rekening wordt gebracht.

Niet alle werknemers bij Ford-Genk willen hun geld voortaan cash uitbetaald krijgen. Tegenstanders wijzen op het gevaar dat ze lopen om op de dag van uitbetaling beroofd te worden.