Actie Tamil Tijgers; Bomaanslag op hotel in Sri Lanka

NEW DELHI, 15 OKT. Bij een actie van de separatistische Tamil Tijgers zijn vanmorgen in het centrum van de Sri-Lankese hoofdstad Colombo zeker twintig mensen om het leven gekomen en honderd gewonden gevallen.

Onder de gewonden zijn 32 buitenlanders; een van hen is een Nederlandse toerist. Tamil Tijgers brachten een met explosieven geladen vrachtauto tot ontploffing voor een groot hotel. Daarna kwam het tot schietpartijen tussen de daders en militairen. Zes bewakers van het Galandari-hotel werden gedood. De identiteit van de andere doden stond nog niet geheel vast, maar twee van hen zouden Tamil Tijgers zijn geweest.

De meeste buitenlanders waren gewond door glasscherven. Het Galandari-hotel staat vlakbij het nieuwe World Trade Centre, dat slechts drie dagen geleden werd geopend door president Chandrika Kumaratunga. De regering hoopte hiermee aan te tonen dat het Sri Lanka ondanks de al veertien jaar durende strijd met de Tamil Tijgers economisch gezien voor de wind gaat.

De aanslag komt op een kritiek ogenblik voor Kumaratunga. Het kabinet probeert ingrijpende grondwetshervormingen door het parlement te loodsen. Ze voorzien in vergaande decentralisatie en een nieuwe indeling van de provincies. Op grond hiervan kunnen de noordelijke en oostelijke provincies, waar de Tamils in de meerderheid zijn, bij elkaar worden gevoegd. Aldus zouden de Tamils een hoge mate van autonomie genieten. De Tamils voelen zich achtergesteld bij de Sinhalezen, die bijna driekwart van de bevolking in Sri Lanka uitmaken.

De Tijgers hebben de plannen van de regering echter verworpen: zij eisen een onafhankelijke Tamil-staat. Veel Sinhalezen vinden juist dat de plannen van Kumaratunga veel te ver gaan; ze zouden op een uitverkoop van de Sinhalese belangen neerkomen.

Volgens waarnemers had de regering graag een militaire doorbraak willen forceren in het noorden, waar sinds mei hevig wordt gevochten om de aanvoerroute naar de stad Jaffna, die de regering twee jaar geleden op de Tamil Tijgers heroverde. Met zo'n succes op zak zou ze psychologisch sterker hebben gestaan tijdens de debatten in het parlement. Maar het leger is er niet in geslaagd de Tamil Tijgers te bedwingen. In plaats daarvan hebben de guerrillastrijders met hun actie in hartje Colombo eens te meer aangetoond dat zij nog altijd zeer wel in staat zijn harde klappen uit te delen.

    • Floris van Straaten