Wangedrag van Belgische blauwhelmen in O-Slavonie

BRUSSEL, 14 OKT. Belgische blauwhelmen in Oost-Slavonië misdragen zich dermate dat dringend strenge disciplinaire maatregelen nodig zijn. Dat heeft luitenant-generaal Jozef Schoups, die verantwoordelijk is voor de discipline bij de Belgische landmacht, giteren gezegd. Schoups maakte voor de televisie bekend dat een Belgische officier die dienst deed bij de missie van de Verenigde Naties in Vukovar (Oost-Slavonië), naar België is teruggestuurd nadat hij in staat van dronkenschap een ondergeschikte met een vuurwapen had bedreigd.

Er zijn ook militairen uit Oost-Slavonië (voormalig Joegoslavië) naar België teruggestuurd wegens drugsgebruik. Tegen een aantal militairen is een onderzoek ingesteld omdat ze ervan verdacht worden vorige week maandag in Vukovar grafschennis te hebben gepleegd. Volgens generaal Schoups heeft het wangedrag veelal plaats onder invloed van alcohol.

Eerder dit jaar werd bekend dat Belgische para's tijdens een VN-operatie in Somalië mensen hadden gemarteld. Naar aanleiding daarvan heeft Schoups minister van Defensie Poncelet voorgesteld om militairen te verbieden tijdens een operatie dranken te nuttigen met meer dan 6 procent alcohol. Hij wil behalve strengere straffen ook geldboetes invoeren.

De generaal bracht gisteren het wangedrag van de Belgische militairen in Oost-Slavonië in verband met het naderende einde van de missie van de blauwhelmen ter plaatse. Voor volgende week zaterdag staat een officiële afscheidsplechtigheid op het programma voor de Belgische blauwhelmen in verband met hun terugkeer naar huis. Omdat het rustig is in het gebied zouden de militairen zich vervelen. Volgens de generaal had de legerleiding voorzien dat er tuchtproblemen konden ontstaan. Maar er was niet voorzien dat deze zulke ernstige vormen zouden aannemen. Generaal Schoups noemde de misdragingen van de militairen een bijzonder pijnlijk einde van de Belgische inzet in Oost-Slavonië, die verder volgens hem zeer geslaagd is geweest.