Voorzitter Franse werkgevers weg

PARIJS, 14 OKT. Jean Gandois legt zijn functie als Franse werkgeversvoorzitter neer. Aanleiding voor zijn vertrek is het voornemen van de regering-Jospin om bij wet de werkweek te verkorten van 39 tot 35 uur.

Afgelopen vrijdag, tijdens een bijeenkomst van regering, werkgevers en vakbonden, de eerste in zijn soort in Frankrijk, maakte premier Jospin bekend dat hij eind dit jaar met een wetsvoorstel komt om de 35-urige werkweek in te voeren bij bedrijven met meer dan tien werknemers. Over vijf jaar moeten alle bedrijven in Frankrijk de kortere werkweek hanteren.

Na afloop van dat overleg liet Gandois weten dat “we de hele dag voor de gek zijn gehouden. We zullen tot het einde strijden tegen een maatregel die slecht is voor de werkgelegenheid”. Gandois verklaarde dat de sociale dialoog nu onderbroken is. “De verkorting van de werkweek vermindert het concurrentievermogen van onze bedrijven en vergroot de werkloosheid.” De werkgeversorganisatie CNPF heeft gisteren vergeefs geprobeerd zijn voorzitter om te praten.

De socialistische premier Jospin zei gisteren in een kranteninterview dat de werkgevers hem geen andere keus hebben gelaten dan de werkweek korter te maken.Volgens hem is de regering verantwoordelijk voor het algehele welzijn. Hij wil niet, zoals voorgaande regeringen volgens hem wel hebben gedaan, het politieke handelen alleen door economische motieven laten leiden. De premier reageerde gisteren nog niet op het besluit van Gandois. (AFP)