Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de havenstaking in Amsterdam en het CDU-congres in Duitsland. Verder reportages over de economische situatie in Azerbajdzjan en het Ajax-museum in Amsterdam. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Deel twee van de reportage over fraude door Europarlementariërs. Naast de ten onrechte ontvangen presentiegelden is er ook veel mis met de pensioenregelingen. Verder aandacht voor het verkiezingsprogramma van het CDA en het concert dat ex-Rolling Stone Bill Wyman gisteren in Paradiso gaf. Ned.1, 20.25-20.59u.

Nova. Volgde de hele dag oud-korpschef Brinkman van Rotterdam in zijn strijd tegen burgemeester Peper, minister Dijkstal en inmiddels ook Klaas de Vries. Vandaag had Brinkman een gesprek met minister Dijkstal. En de bewoners van de Zeeuwse instelling voor verstandelijk gehandicapten Arduin vertrekken uit het tehuis en gaan kleinschalig wonen. Ned.3, 22.33-23.05u.

DOCUMENTAIRES

Killing for Living. Over de manier waarop dolfijnen, haaien en andere vissen op hun prooien jagen. Ned.2, 19.30-20.20u.

National Geographic: Wildlife Warriors. De regering in Botswana begint geleidelijk actie te ondernemen tegen stropers van olifanten en neushoorns. De nadruk ligt op voorlichting aan de bevolking. BRTN2, 20.30-21.25u.

Rondom tien. Gesprekken met patiënten die lijden aan ME. Voor deze ziekte zijn geen oorzaken aan te wijzen en wordt daarom vaak niet erkend door verzekeraars. Ned.1, 22.04-22.45u.

Der 'Fair-Käufer'. Het slechtlopende concern Caritas in Konstanz werd overgenomen door Günter Tomberg en binnen zes jaar tot bloei gebracht door onder andere een warenhuis Fairkauf dat tweedehands kleding verkoopt en langdurig werklozen aan een baan helpt. Duitsl.2, 22.15-22.45u.

De wereld is klein. Een Bengaals meisje trad op twaalfjarige leeftijd in dienst bij een diplomaat in Dubai. Vier jaar later werd zij met zware verwondingen in een ziekenhuis opgenomen en bleek jarenlang mishandeld te zijn. Daarna ging ze naar België en brengt nu voor het eerst een bezoek aan haar familie in Bangladesh. BRTN1, 22.25-22.55u.

Gantenbein. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.45-23.31u.

Provos - The Ira and Sinn Fein. Ondanks het toenemende geweld van de IRA werden in de jaren tachtig geheime onderhandelingen gevoerd voor een staakt-het-vuren, dat in augustus 1994 inging. BBC1, 23.20-0.25u.

AMUSEMENT

All You Need is Love. Eerste aflevering van een nieuwe reeks van het populaire datingprogramma van Robert ten Brink. Nieuw in de formule is o.m. de 'liefdesscène', waarin het koppel deze week in het originele Dynasty-decor aan de slag gaat. En ex-partners krijgen de kans om die ene brandende vraag alsnog te stellen. Veronica, 20.30-21.45u.

KUNST

Des toten Vincents Blütenpracht. Volgens Van Gogh-kenner Jan Hulksker en een aantal andere kunsthistorici zijn niet alle schilderijen die aan Vincent van Gogh zijn toegeschreven van zijn hand. Over valse tekeningen en schilderijen van de Nederlandse schilder. Duitsl.3, 22.30-23.15u.

Bouillon de culture. Bernard Pivot praat met de Egyptische cineast Youssef Chahine over zijn nieuwe film Al Massir en met Boutros Boutros-Ghali, oud-secretaris generaal van de VN, over zijn memoires. TV5, 22.35-23.45u.

Over kunst: A journey with Paul Cox. Portret van de Nederlands-Australische filmmaker Paul Cox over zijn leven en zijn opvattingen over film, gelardeerd met fragmenten uit zijn films zoals Man of Flowers en Lonely Hearts. BRTN2, 23.15-0.10u.

Cervantes und sein 'Don Quijote'. Reportage over Miguel de Cervantes' roman Don Quichote en daarop geïnspireerd schilderij van Dali. Duitsl.3, 23.15-23.30u.

FILMS

.Muriel's Wedding (P. J. Hogan, 1994, Australië). Nogal schreeuwerige, campy tragikomedie over 22-jarige, corpulent Abba-fan (Toni Collette) die haar uitzichtloze ouderlijk huis, haar onbeduidende geboortestadje èn zichzelf ontvlucht en in Sydney gaat dromen van de zegeningen die een huwelijk zouden brengen. Onder behaagzieke oppervlakte betoont debuterend scenarist-regisseur Hogan zich een puntig verteller en een meester in het gebruik van bizarre hyperbolen. Ned.3, 20.10-22.00u.

Kuffs (Bruce A. Evans, 1991, VS). Nogal gewelddadige politiekomedie maakt behendig gebruik van locaties in San Francisco. Voortijdige schoolverlater Christian Slater aast op moordenaar van zijn broer. Veronica, 22.20-0.02u.

Legal Eagles (Ivan Reitman, 1986, VS). Door het Rothko-schandaal en Cukor's 'Adam's Rib' geïnspireerde romantische whodunit met komedie-inslag. Schijnbare tegenpolen Robert Redford en Debra Winger bieden juridische hulp aan Daryl Hannah, dochter van beroemde, onder verdachte omstandigheden omgekomen kunstenaar. BBC1, 0.25-2.15u.

Maskerade (Willi Forst, 1934, Oostenrijk). Elegant melodrama, gesitueerd in het Wenen van de eeuwwisseling. Een gehuwde dame veroorzaakt een schandaal door in een minkstola te poseren. Duitsl.1, 0.45-2.20u., (zw).

Doctors Wear Scarlet / Incense for the Damned / Bloodsuckers (Robert Hartford-Davis, 1970, Engeland). Rommelige griezelfilm over satanische sekte op Grieks eiland. Met Patrick Macnee, Peter Cushing. BBC1, 2.15-3.35u.

Gentlemen Marry Brunettes (Richard Sale, 1955, VS). Pover vervolg op 'Gentlemen Prefer Blondes' (Howard Hawks, 1953). Jane Russell en Jeanne Crain in Parijs op zoek naar rijke mannen. Morgen, Duitsl.1+2, 11.04-12.40u., nagesynchroniseerd.

.Secret of Nimh (Don Bluth, 1982, VS). Zie Film-vooraf. Morgen, RTL4, 13.35-15.05u.