Overeenkomsten met Zuid-Korea

SEOEL, 14 OKT. Minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) heeft gisteren in Seoel twee overeenkomsten getekend over wederzijdese samenwerking. Hierdoor worden met name de mogelijkheden van het Nederlandse bedrijfsleven bij de uitbouw van Koreaanse havens vergroot. De maritieme overeenkomst was het eerste “memorandum of understanding”, dat de Koreaanse minister met een buitenlandse partner sloot.

Een eerste bezoek van minister Maij-Weggen in 1992 en een Koreaans tegenbezoek in 1994 hebben de weg naar deze overeenkomst geplaveid. Ook de samenwerking tussen het Koreaanse en Nederlandse bedrijfsleven wordt gestimuleerd. In de Nederlandse delegatie werd het opmerkelijk genoemd, dat het initiatief voor de overeenkomsten van Koreaanse zijde kwam. Met de minister van Openbare Werken en Vervoer, Lee Hwan-kyun, werd een soortgelijke overeenkomst gesloten. In de havenstad Kaduk wordt de komende jaren een containerhaven aangelegd met een capaciteit van 4,5 miljoen containers per jaar. De haven van Pusan wil door uitbreiding tot de grootste havensteden van de wereld gaan behoren. (ANP)