Met auto door geluidsbarriere

Foto: ROTTERDAM - De Britse RAF-piloot Andy Green claimt gisteren voor het eerst in de geschiedenis met een auto de geluidsbarrière te hebben doorbroken. In de Black Rock Desert van Nevada haalde hij met zijn door twee straalmotoren aangedreven 'Thrust SSC' een topsnelheid van 1223 kilometer per uur. Omdat zijn remparachute weigerde kon hij zijn recordpoging niet binnen de vereiste 60 minuten herhalen. Officieel blijft daarom zijn record van 14 september (gemiddeld 1143 km/u in twee pogingen binnen een uur) ongebroken.

Het succes van de 35-jarige Green komt bijna op de kop af vijftig jaar nadat voor het eerst in de geschiedenis een vliegtuig sneller vloog dan het geluid, zonder dat het vliegtuig daarbij verloren ging. Op 14 oktober 1947 doorbrak de toen 24-jarige Amerikaanse testpiloot Chuck Yeager de geluidsbarrière met een door raketmotoren aangedreven experimentele X-1.

De Thrust SSC (Super Sonic Car) weegt 10 ton en is uitgerust met twee vliegtuigstraalmotoren die het in staat stellen om in vier seconden vanuit stilstand een snelheid van 161 kilometer per uur te bereiken. De SSC, die meer op een vliegtuig dan een auto lijkt, is van een speciale neus en staart voorzien om te verhinderen dat het voertuig bij de hoge snelheid los van de grond komt. Die dreiging bestaat al bij Formule I-races en zou voor de bestuurder van de SSC zeker fataal zijn.

Bij de Delftse faculteit luchtvaart- en ruimtevaarttechniek wordt betwijfeld of Green de geluidsbarrière wel echt heeft doorbroken. De geluidssnelheid is evenredig met de wortel uit de absolute temperatuur en wordt dus hoger naarmnate de temperatur stijgt. Bij 15 graden geldt een snelheid van 1225 km/u, bij 30 graden (in de hete woestijn niet onwaarschijnlijk) een waarde van 1256. Green is daar niet bovenuit gekomen. Dat omstanders toch een zwakke 'sonic boom' hoorden, zegt weinig. Al vóór een vliegtuig of auto de geluidssnelheid bereikt, ontstaan schokgolven rond het voertuig waarin de snelheid boven de geluidssnelheid uitkomt. Die worden gehoord. (Foto Reuters)