'Marcos had veel goud door slimme belegging'

SINGAPORE, 14 OKT. Imelda Marcos, de weduwe van de Filippijnse oud-president Ferdinand Marcos, heeft toegegeven dat haar man een fortuin aan goud bezat. Maar ze ontkent dat dit goud gestolen is uit de nationale reserves van het land. Volgens Imelda vergaarde Marcos het goud begin jaren '50 via een slimme belegging en zijn de eigendomsbewijzen van de klompen goud 11 jaar geleden gestolen, toen het gezin Marcos hals over kop de Filippijnen moest ontvluchten voor een volksrevolutie.

Imelda zei dat gisteren tijdens een drie kwartier durende toespraak in het Filippijnse parlement. Twee jaar geleden veroverde de naar eigen zeggen 66 jaar oude voormalige schoonheidskoningin van Manila een zetel voor de provincie Leyte, haar geboortestreek. Gisteren ontkende zij dat Marcos de economie zou hebben geplunderd en tonnen goud en andere staatsbezittingen met een totale waarde van 13 miljard dollar op een geheime bankrekening in Zwitserland zou hebben geparkeerd.

Verschillende partijen vechten om de miljoenen van Marcos. Naast de familie Marcos zelf maakt ook de regering aanspraak op het bezit. President Ramos zei onlangs dat zijn regering 500 miljoen dollar heeft ontdekt op een Zwitserse bankrekening. Maar volgens Ramos is er geen bewijs dat daar ook goud ligt opgeslagen.

De partij die het felst strijdt om het geld is een groep van ruim 10.000 Filippijnse mannen en vrouwen, 'de slachtoffers van het Marcos-regime' die leden onder de staat van beleg die Marcos in 1972 afkondigde. De Filippijnen kregen in die tijd te maken met een crisis en volgens Imelda heeft Marcos juist toen zijn privé-fortuin ingezet om het land te redden. “Ferdinand was een schenker, geen ontvanger.”