Mar en Sien kiezen nu voor zichzelf

Voorstelling: Mar en Sien naar 2010 door Marja Kok en Shireen Strooker. Gezien: 11/10 Leidse Schouwburg. Uitsluitend aldaar te zien van 14 t/m 25/10. Inl. (071) 513 19 41.

De voorstelling begint met een bescheiden terugblik. Terwijl het zaallicht nog aan is en het publiek een plaats zoekt toont een projectiescherm dat onopvallend aan de zijkant van de speelvloer is neergezet een reeks dia's. Het zijn zwart-witbeelden uit Mar en Sien op Kattengat 10, een show uit 1978, bedacht en gespeeld door Marja Kok en Shireen Strooker die in die tijd allebei verbonden waren aan het toenmalige Werkteater. Het was een programma volgens de formule die het Amsterdamse collectief in de jaren zeventig faam bezorgde: theater gebaseerd op persoonlijke ervaringen van de acteurs en alledaagse gesprekken. Marja Kok en Shireen Strooker, zo blijkt uit recensies, speelden dan ook zichzelf - als meisjes in de puberteit, als moeder en eindigend met een toekomstbeeld van twee oude gescheiden vrouwen.

Nu, negentien jaar later, bestaat de mogelijkheid de actrices opnieuw samen te zien, in het vervolg Mar en Sien naar 2010 dat alleen in Leiden wordt opgevoerd. Mar en Sien zijn in die twee decennia niet eens zoveel ouder geworden om te zien. Ze blijken inderdaad gescheiden; nu de kinderen het huis uit zijn en inmiddels zelf kinderen hebben, besluiten de vriendinnen dat het tijd wordt voor 'zichzelf te kiezen'. Ze verkopen ieder hun huis en trekken, gewapend met zonnebrillen, koelbox en klapstoeltjes, naar het regenwoud om daar een nieuwe start te maken. Midden in de jungle verliest Sien onmiddellijk al haar geld, maar niet getreurd: vanaf dat moment heeft ze pas echt het gevoel dat ze zich volledig heeft losgemaakt van haar verleden en alle materiële ballast die erbij hoorde.

Sien ontpopt zich al gauw als de meest spirituele van de twee die zich gevoelig toont voor magische plekken en geesten en meedoet aan spiritistische bijeenkomsten met de lokale bevolking.

Mar kan zich moeilijker losrukken van haar Westerse leven; tot ergernis van Sien heeft ze haar laptop bij zich zodat ze in de rimboe voortdurend contact kan houden met de 'hele wereld'. De vriendschap wordt danig op de proef gesteld maar uiteindelijk sluiten de vrouwen elkaar toch in de armen en maken ze plannen voor nieuwe reizen naar andere verre oorden. Ziedaar: de weg lijkt vrij voor een eventueel derde deel in de Mar en Sien-reeks.

Dat ik daar erg nieuwsgierig naar ben kan ik niet zeggen na dit tweede programma. Dat bevat weliswaar een aantal grappige momenten, maar alles bij elkaar is het toch niet meer dan een mal onderonsje dat heel weinig om het lijf heeft.

Kok en Strooker hebben het zich niet al te moeilijk gemaakt en vertrouwen vooral op hun eigen persoonlijkheid. Daardoor is het een voorstelling geworden met veel geëxalteerde uitroepen en intense emoties, maar ook met rommelige dialogen en lange stiltes. Al improviserend, naar het lijkt, slaan ze zich er zo'n beetje doorheen en dat past dan wel weer bij de geïmproviseerde speelruimte in de Leidse Schouwburg die op het ogenblik wordt gerenoveerd.