Lockerbie voor Internationaal Gerechtshof

DEN HAAG, 14 OKT. Met een Brits offensief tegen Libië is gisteren in Den Haag een achtdaagse zitting van het Internationaal Gerechtshof over de kwestie-Lockerbie geopend. Het hof is bijeen op verzoek van Libië, dat zegt aan zijn internationale onderzoeks-verplichtingen te hebben voldaan en weigert twee door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië aangewezen verdachten voor berechting in een van de twee landen uit te leveren.

Washington en Londen betwisten echter dat het Hof in deze zaak bevoegd zou zijn.

Volgens Londen is de Libische klacht niet meer dan een nauwelijks verhulde poging de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te verhinderen zijn verantwoordelijkheden na te komen. De Britse vertegenwoordiger wees er daarbij op dat Libië zijn klacht bij het Internationaal Gerechtshof had ingediend op dezelfde dag, 3 maart 1992, waarop de secretaris-generaal van de VN de Libische weigering mee te werken aan het internationale onderzoek formeel had aangemeld.

De zaak betreft de bomaanslag van 21 december 1988 op een Amerikaanse Boeing 747 boven het Schotse Lockerbie, waarbij 270 mensen om het leven kwamen. Amerikaans-Brits onderzoek heeft twee Libische verdachten opgeleverd. De Veiligheidsraad heeft Libië een reeks sancties opgelegd om het te dwingen de twee uit te leveren. (Reuter, AFP)