'Harde aanpak drugsoverlast Groningen werkt'

GRONINGEN, 14 OKT. Een speciaal politieteam ter bestrijding van drugsoverlast, dat bestaat uit tien agenten, heeft binnen anderhalve maand veel drugsoverlast voorkomen. Die conclusie trekken de Groninger burgemeester H. Ouwerkerk en plaatsvervangend hoofdofficier M.A. van Capelle. Het team is opgericht door de gemeente Groningen, politie en openbaar ministerie.

Het speciale team bestrijdt samenscholingen en overlast en heeft in anderhalve maand 40 drugsgebruikers aangehouden. Een ander team van politiemensen, dat zich richt op dealers die vanuit woningen opereren, hield tussen januari en oktober 37 dealers en 250 gebruikers aan. Volgende maand zullen de eerste dealers voor de rechtbank verschijnen.

Vooral in het centrum van de stad Groningen veroorzaakt een kwart van de 800 verslaafden forse overlast. Een deel van hen is tevens alcoholist en/of psychisch gestoord. Veel overlastveroorzakers bezitten messen en schroevendraaiers, waarmee passanten worden bedreigd, mishandeld of bestolen. Om de overlast te verminderen sloten gemeente, politie en openbaar ministerie in juni een overeenkomst, waarin ze afspraken om de drugsoverlast gezamenlijk te lijf te gaan. De afgelopen drie maanden lijkt die aanpak vruchten af te werpen, verklaarden Ouwerkerk en Van Capelle. In augustus besprak Ouwerkerk met omwonenden van het Guyotplein de overlast die drugsgebruikers er veroorzaakten. De politie 'veegde' het plein schoon en hield enkele dealers aan. Banken werden verwijderd, groen gesnoeid. De dealers zijn van het plein verdwenen en verplaatsten hun activiteiten. Repressie helpt en is nodig om de burgers te laten zien dat de overheid iets aan de overlast doet, stelt Ouwerkerk. “Tegen een kleine groep notoire overlastveroorzakers moet hard worden opgetreden. Zij moeten van straat kunnen worden geplukt. Ook om de bewoners zelf enige rust te gunnen.”

Niet alleen repressie, ook preventie van drugsoverlast is belangrijk, onderstreepte Van Capelle. Opvang en trainingsprogramma's zijn nuttig, om drugsgebruikers weer “ritme en regelmaat” te bieden. Hij wil tevens nadenken over de opzet van een ruimte waar verslaafden ongestoord kunnen gebruiken. “Een weerbarstige problematiek. Er zitten haken en ogen aan een dergelijk plan, maar we moeten de voor- en nadelen afwegen.”

Ook wordt gedacht aan verboden zones voor verslaafden die overlast veroorzaken. Een andere maatregel is de zogeheten VIA-aanpak (Vroeghulp Interventie Aanpak). Verdachten die meer dan drie keer zijn aangehouden kunnen hun voorlopige hechtenis vanaf volgend voorjaar ontlopen door een verplichte behandeling te ondergaan.

Van Capelle en Ouwerkerk steunen het plan van wethouder R. Paas (volksgezondheid) die verslaafden die extreem overlast veroorzaken verplicht wil kunnen laten opnemen.