Frankrijk gaat wapenindustrie concentreren

ROTTERDAM, 14 OKT. De Franse concerns Alcatel Alsthom, Dassault en Aérospatiale worden de partners in een nieuw defensieconcern dat de Franse regering formeert rond het staatsbedrijf Thomson CSF. De Franse overheid wil in de nieuwe combinatie een belang van minimaal 35 procent.

De maatregel kan niet los worden gezien tegen de achtergrond dat de Franse overheid de vinger aan de pols wil houden nu de Europese defensie-industrie moet worden gereorganiseerd om de Amerikaanse concurrentie het hoofd te kunnen bieden.

Op een congres van de Duitse wapenfabrikant Daimler-Benz Aerospace (Dasa) verklaarde bestuursvoorzitter Manfred Bischoff afgelopen week nog dat alleen een volledige fusie van alle grote Europese wapenindustrieën in de toekomst voldoende garantie biedt om met succes de concurrentie met Amerikaanse giganten als Lockheed Martin en Boeing-McDonnell Douglas aan te kunnen gaan. British Aerospace is momenteel de grootste Europese wapenfabrikant. Maar de omzet van het bedrijf bedraagt nog niet eens een vierde van Boeing-Mc Donnell Douglas.

Frankrijk is het eerste Europese land dat in de defensieindustrie de krachten bundelt. Het nieuwe Franse bedrijf wordt vooral actief in de civiele en militaire elektronica. In juli stopte de regering-Jospin de voorgenomen verkoop van Thomson CSF, dat in Nederland eigenaar is van Hollandse Signaal in Hengelo. De regering besloot toen een oplossing te zoeken voor “de bouw van een pilaar onder de Franse defensie-elektronica, met een beslissende rol voor de overheid”.

In eerste instantie lijft Thomson CSF het bedrijf Dassault Elektronique in, voor 58 procent eigendom van Dassault Industries. Verder komen de satellietactiviteiten van Aérospatiale onder het concern te vallen, evenals de professionele elektronica en de militaire telecommunicatie van Alcatel, dat 10 procent van Thomson CSF krijgt.

Ongeveer 25 procent gaat zowel naar Alcatel als naar Dassault. Het belang van de staat vermindert van 58 tot omstreeks 40 procent. Het Franse ministerie van Defensie verwacht dat de transactie nog voor de kerstdagen rond zal zijn.

Thomson-CSF was oorspronkelijk onderdeel van het Thomson-concern, dat vorig jaar in zijn geheel zou worden verkocht aan de onderneming Lagardère, waartoe onder meer het defensiebedrijf Matra behoort. Lagardère wilde de zwaar verliesgevende divisie consumentenelektronica meteen verkopen aan het Zuid-Koreaanse Daewoo. De Franse overheid verbood dat omdat ze vond dat de Koreanen op die manier te gemakkelijk Franse technologie in handen zouden krijgen. Daarna werd Thomson gesplitst in Thomson CSF en Thomson Multimedia.

De privatsering van het eerstgenoemde deel was gepland voor maart dit jaar. Er meldden zich toen ten minste twee kandidaten, Lagardère en Alcatel Alsthom.

Premier Jospin stopte deze privatisering, die was geïnitieerd door zijn voorganger. Jospin wilde aanvankelijk alle plannen voor de verkoop van staatsbedrijven terugdraaien. Later is hij daarvan teruggekomen, ook al omdat de Franse schatkist de opbrengst ervan maar al te goed kan gebruiken.