ETA-aanslag op Guggenheim mislukt

MADRID, 14 OKT. Drie gewapende mannen die vermoedelijk behoren tot een terreurcommando van de Baskische afscheidingsbeweging ETA hebben gistermiddag een agent van de Baskische politie levensgevaarlijk gewond tijdens een schietpartij. Het incident vond plaats pal naast de ingang van het nieuwe Guggenheim museum in het centrum van Bilbao. De drie terroristen werden betrapt op het plaatsen van anti-tank granaten in de bloembakken rond het museum.

De Baskische regio-minister Juan María Atutxa, verantwoordelijke voor het Baskische politiecorps Ertzaintza, meent dat de aktie heeft voorkomen dat de opening van het museum later deze week op een bloedbad zou zijn uitgelopen. De aanslag wordt rechtstreeks in verband gebracht met het proces tegen de leiding van Herri Batasuna, de politieke tak van de ETA, dat gisteren in Madrid werd geopend.

De Baskische vestiging van het Guggenheim-museum, een spectaculair ontwerp van de Amerikaanse architect Frank Gehry, zal komende zaterdag door de Spaanse koning Juan Carlos officieel worden geïnaugureerd. Gedurende de hele week vinden evenwel bezoeken plaats van uitgenodigde journalisten en kunstenaars om de collectie moderne kunst te bekijken.

In de bloembakken die door de bus waren aangevoerd, werden in totaal twaalf anti-tank-granaten van het type Mekar aangetroffen. De politie gaat ervan uit dat de granaten via een afstandsbediening tot ontploffing gebracht hadden moeten worden.

Vermomd als tuiniers parkeerden de drie terroristen een Ford Transit tegenover het juist geïnstalleerde kunstwerk 'Puppy' van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons naast in de ingang van het museum. Bij een routine-controle van de politie bleek dat het kenteken niet correspondeerde met de betreffende auto. Toen de agenten de inzittenden naar hun papieren vroegen ontstond de schietpartij. Een van de agenten werd daarbij in zijn rug geschoten. Hij bevond zich vanochtend in een kritische toestand, nadat vannacht operatief een long werd verwijderd. Een van de drie terroristen kon de politie tijdens hun vlucht in de binnenstad van Bilbao arresteren, een tweede is vannacht aangehouden.

Niet bekend

Evenals de autobom die afgelopen zaterdag tot ontploffing werd gebracht tijdens de wielerkampioenschappen in San Sebastián, geldt de verijdelde terreur-aanslag bij het museum in Bilbao als een reactie op het proces tegen het bestuur van Herri Batasuna. Daarbij staan de 23 bestuursleden terecht voor de Hoge Raad wegens medewerking aan een gewapende bende en het publiekelijk rechtvaardigen van moordaanslagen van de ETA. Tegen hen wordt een straf van acht jaar per persoon geëist.

Het proces werd vorige week uitgesteld, nadat de advocaten van het HB-bestuur tevergeefs trachtten de president van de Hoge Raad te wraken. De verdediging opende gisteren andermaal de aanval door te stellen dat de meest fundamentele rechten van de verdachten geschonden worden. Het zou onder meer gaan om een permanente campagne van de gehele Spaanse pers, die een “objectieve onafhankelijkheid” van de rechters onmogelijk zou maken.

De burgerlijke aanklagers - de socialistische partij van Baskenland, de vereniging van terreur-slachtoffers en de familie van de door de ETA vermoorde advocaat Fernando Múgica - doen deze verdediging af als een voorspelbare poging om het strafproces te blokkeren. Het is de eerste maal dat het bestuur van Herri Batasuna terecht staat voor zijn banden met de ETA. Aanleiding vormt een propaganda-video die vorig jaar door deze partij werd vertoond, waarin gemaskerde mannen uitleg gaven over de terreur-aanlsagen van de ETA.

    • Steven Adolf