Damrak net als andere Europese beurzen lager

AMSTERDAM, 14 OKT. De Amsterdamse effectenbeurs slaagde er vanochtend niet in de optimistische stemming van gisteren vast te houden. Onder invloed van de bijna één cent lagere dollarkoers en de lagere overige Europese beurzen dook de beursindex 4,1 punten omlaag naar 934,09 punten.

AMSTERDAM De dollarkoers stond vanochtend met 1,9715 gulden direct al lager dan de slotkoers van 1,9735 gulden van gisteren. Later op de dag zakte de dollar naar 1,9694 gulden. Het pond sterling daalde van 3,2010 naar 3,1913 gulden. De beurs in Frankfurt stond vroeg in middag op een verlies van 0,8 procent. Parijs was 0,4 procent lager en in Londen was de koersindex een kwart procent achteruit gegaan.

In Amsterdam was de teneur niet anders. Direct bij het begin van de handel stond de beursgraadmeter op een verlies van 2,5 punten. Het verlies liep aanvankelijk op tot bijna 7,5 punten. Daarna steeg de koers van de index licht.

Handelaren noemden de terugval van de koersen op het Damrak niet verrassend. Ten opzichte van de omliggende beurzen was de stijging van gisteren iets teveel van het goede, meenden zij.

Zelfs fusiepartners Elsevier en Wolters Kluwer stonden vanochtend op verlies. Gisteren, na bekendmaking van de fusie waren deze fondsen nog de grote stijgers. Vandaag waren beide fondsen te vinden in de top tien van procentuele verliezers. Elsevier daalde 80 cent (2,4 procent) naar 32,30 gulden, terwijl Wolters Kluwer 5,60 gulden (2,1 procent) verloor op 260,10 gulden.

Het amusementsconcern Endemol presenteerde voor het op 31 juli afgesloten boekjaar een stijging van de winst met bijna 21 procent. Hoewel dat boven de eigen prognose was, bleef het bedrijfsresultaat achter bij deze ontwikkeling. De koers van Endemol daalde met 40 cent naar 48,20 gulden.

Verder maakte Océ-van der Grinten kwartaalcijfers bekend. Hoewel die conform de verwachting van analisten was, werd door beleggers teleurgesteld gereageerd. De koers, die vanochtend eerst met 2,50 gulden steeg, zakte later met 6,20 weg naar 249,80 gulden.

Ook de overige hoofdfondsen lieten overwegend koersverliezen zien. Eén van de weinigen die zich nog enigszins aan de neergaande beurs wist te onttrekken, was Gist-brocades. Het biotechnologieconcern won 60 cent op 59,10 gulden.

Ook Sphinx Gustavsberg bleek een opvallende stijger. Onder invloed van aanhoudende overnamegeruchten steeg de koers van de sanitairproducent 1,10 naar 20,60 gulden. Rond het middaguur was de koers weer teruggelopen naar 20,10 gulden wat nog steeds een koersstijging van 4,6 procent is.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is de week begonnen met winst. Gisteren ging het Dow Jones-gemiddelde van de dertig grote fondsen omhoog met 27,01 punten tot 8072,22.

De handel verliep kalm, omdat de obligatiemarkt gesloten was wegens Columbus Day.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio gleed de Nikkei-index aanvankelijk weg tot onder de 17.000-grens, waarmee het laagste niveau sinds augustus 1995 werd bereikt.

Vooral de bankfondsen hadden het zwaar te verduren. Japanse institutionele beleggers profiteerden van de lage koersen door relatief goedkoop stukken aan te schaffen. Daardoor kwam de beursmeter uiteindelijk 101,69 punten hoger uit op 17.306,39.