Commissie onderzoekt ongelukken bij military

ROTTERDAM, 14 OKT. Op initiatief van de Nederlandse Hippische Sportbond (NHS) gaat een commissie zich buigen over de twee dodelijke ongelukken tijdens de military in Boekelo. Zaterdag kwamen op hindernis zeventien, de Twentse Wal, twee paarden ten val. Zij hielden daar een dwarslaesie aan over, waarna is besloten de dieren te laten inslapen.

De onderzoekscommissie bestaat uit negen leden. Voorzitter P. den Hartog (dierenarts) en de leden M. de Jong, W. Koedijk (namens de dierenbescherming), T. Platenkamp (voorzitter NSWV), Joep Bartels (organisator algemeen), René Mosman en Jacob Melissen (namens organisatie Boekelo) en George de Jong (NHS). Een dierenarts wordt nog toegevoegd.

De NHS wil een onderzoek om de valpartijen nader te analyseren. Verder bekijkt de commissie of in Nederland in de toekomst op verantwoorde en diervriendelijke wijze de military kan worden gehouden. “We willen niet een afwachtende houding aannemen”, aldus De Jong, directeur van de NHS. “Wellicht kan nog één en ander worden verbeterd.”

Na de ongelukken pleitte het D66-Kamerlid Van den Bos voor het afschaffen van de military omdat deze te gevaarlijk zou zijn voor de paarden. De Jong is niet geschrokken van die reactie. “Dat gebeurt altijd na zo'n ongeval. Dat heeft ook niet meegespeeld in ons initiatief tot het vormen van een onderzoekscommissie. Ook de kandidatuur van Boekelo voor het EK military 2001 staat daar los van.”

Mosman verklaarde zaterdag al dat de organisatie vooral met vraagtekens bleef zitten na de dodelijke valpartijen. “Waarom stierven twee paarden door een hindernis die niet als zeer zwaar te boek stond? In de acht jaar dat hij in het parcours stond, zijn er ongeveer vijfhonderd ruiters over heen gegaan zonder val. Hoe kan het dan dat nu wel twee, ervaren, combinaties strandden. Puur toeval, daar hou ik het op.”