C. Brakel; Econoom als baas

Cor Brakel (60), de eerste man van de nieuwe uitgeefgigant, is een voorbeeld van het nieuwe type bestuursvoorzitter dat in de Nederlandse directiekamers furore maakt. Een bedrijfseconoom, die het vertrouwen geniet van beleggers en de financiële wereld, en met strakke budgetten het bedrijf leidt.

Brakel is als financiële manager opgeleid in de school van de Koninklijke Shell, werkte later voor Elsevier en stapte vervolgens over naar Wolters Samsom, dat in 1987 met Kluwer fuseerde. Hij was verantwoordelijk voor de overnames: het kralen rijgen met kleine aankopen in Europa en Amerika. “Hij zegt wel eens van zichzelf dat hij geen uitgever is, maar dat is hij wel”, vindt zijn nieuwe Elsevier-collega Bruggink. Brakel is duidelijk de baas bij Wolters Kluwer en dat roept in zijn publieke optredens weerstanden op. “Ik ben niet arrogant, maar dat denkt misschien wel iedereen van zichzelf,” antwoordde Brakel gisteren. “Ik ben duidelijk, dat is misschien wat ongebruikelijk in het Nederlandse bedrijfsleven. Ik hou ervan om mijn nek uit te steken. Dat doe ik met opzet.”