Bosbranden in Indonesië laaien weer op

JAKARTA/SINGAPORE, 14 OKT. De regering van Indonesië slaagt er nog steeds niet in een greep te krijgen op het probleem van de bosbranden. Uit satellietfoto's blijkt dat de omvang van de branden de afgelopen dagen juist is toegenomen.

Vorige week vrijdag werden in de Indonesische archipel nog 40 grote brandhaarden geteld; afgelopen zondag waren dat er 62, met name op de eilanden Java, Sumatra, Kalimantan (het Indonesische deel van Borneo) en Sulawesi. Volgens deskundigen is sinds het uitbreken van de branden in totaal al 800.000 hectare aan bos vernietigd.

Singaporese meteorologen, die Indonesië via satellietfoto's helpen bij het ontdekken van plekken waar bosbranden woeden, zeiden vanmorgen dat de toeneming van het aantal bosbranden te wijten is aan de veranderde weersomstandigheden, zoals sterkere winden, hogere temperaturen en de lage vochtigheidsgraad in de regio. “Dat zijn allemaal factoren die meer branden kunnen veroorzaken en we verwachten een verdere toename als de omstandigheden niet snel veranderen”, aldus een zegsman.

Door het oplaaien van de branden en een verandering van de windrichting is de hemel boven Singapore en Maleisië de afgelopen dagen weer veranderd in een grijze wolkenmassa. Na een week waarin de zon boven Singapore en Maleisië eindelijk weer doorbrak en de luchtvervuiling sterk afnam, steeg de index waarmee de vervuiling van de lucht wordt gemeten gisteren weer naar een niveau boven 100. Volgens de Singaporese en Maleisische autoriteiten is een niveau boven 100 punten 'ongezond' en kunnen mensen last krijgen van een droge keel, tranende ogen en ademhalingsproblemen.