Bondevik vormt nieuwe Noorse regering

OSLO, 14 OKT. De Noorse christen-democratische leider Kjell Magne Bondevik, die een coalitie van centrumpartijen aanvoert, heeft gisteren van koning Harald V de opdracht gekregen een nieuwe regering te vormen. Bondevik denkt aan het eind van deze week een minderheidskabinet te kunnen formeren, dat naar verwachting zal bestaan uit ministers van zijn eigen christen-democratische partij, de Centrum-partij en de liberalen.

Bondevik zou de steun hebben van een kwart van de Storting, het Noorse parlement. Eerder had de sociaal-democratische premier Thorbjoern Jagland gisteren bij koning Harald het ontslag van zijn regering ingediend. Hij had voor de parlementsverkiezingen van vorige maand gezegd dat hij alleen zou aanblijven als zijn partij net zoveel stemmen zou krijgen als bij de vorige verkiezingen: 36,9 procent. De sociaal-democraten bleven echter steken op ruim 35 procent. (Reuter, AP, AFP)