Ambassadeur Feith uit Iran teruggeroepen

DEN HAAG, 14 OKT. Nederland heeft vanmiddag ambassadeur P. Feith teruggeroepen uit Iran voor interne consultaties. Feith was naar Iran gestuurd om de bemanning van drie schepen van Smit Tak los te krijgen. Zij worden al vijf weken door Iran vastgehouden omdat zij assistentie verleenden bij de berging van een Amerikaanse militaire helikopter die in zee raakte.

Buitenlandse Zaken heeft eerder de medewerking van de Iraanse regering goed genoemd, maar de laatste dagen zijn er weinig vorderingen in de poging tot vrijlating. Feith moet in Nederland verslag doen van zijn bevindingen en in overleg met Simt Tak en Buitenlandse Zaken nagaan welke stappen nog kunnen worden ondernomen. De Europese Unie heeft de ambassadeurs teruggetrokken uit Iran en daarom moet Feith, ambassadeur in algemene dienst, de onderhandelingen voeren.

Buitenlandse Zaken heeft ook in contacten met de Iraanse ambassade in Den Haag op grotere spoed aangedrongen. Gisteren werd bekend dat Iran heeft besloten om een onderzoek in te stellen naar de “ontwettige activiteiten” van de bemanning van Smit Tak. Zij zouden indruisen, volgens een Iraanse woordvoerder, tegen de nationale veiligheid van de Islamitische Republiek Iran.

Veel duidelijkheid over de Iraanse klachten heeft Buitenlandse Zaken nog niet. Met het terugroepen van Feith wil Nederland grotere druk uitoefenen op de Iraanse regering, maar tevens overleg plegen. Vanwege de delicaatheid gebeurt dat morgen of donderdag in de beslotenheid van Den Haag.