Zwart en wit botsen weer in Oranje-selectie

Enkele polariserende uitspraken van Patrick Kluivert en Winston Bogarde in het Surinaamse maandblad Obsession hebben oude wonden in het Nederlands elftal opengereten. Voelt de 'kabel' zich nog altijd ondergewaardeerd?

AMSTERDAM, 13 OKT. Officieel werd de vermeende vete tussen blanke en donkere voetballers in het Nederlands elftal tijdens het zo tumultueus verlopen EK in Engeland begraven voor het vriendschappelijke duel met Brazilië. In augustus vorig jaar presenteerde Guus Hiddink niet alleen een nieuwe speelwijze, maar tevens een gedragscode voor zijn internationals. Daarmee heeft de bondscoach echter niet de onvrede bij de 'kabel' - het verbond tussen de donkere spelers - kunnen wegnemen, zo kan worden opgemaakt uit een geruchtmakend interview van het Surinaams/Nederlandse maandblad Obsession met Patrick Kluivert, Winston Bogarde en Clarence Seedorf.

Nog steeds voelen de donkere spelers zich ondergewaardeerd, blijkt uit enkele, polariserende uitspraken van vooral Kluivert en Bogarde. Pijnlijk is de wetenschap dat Kluivert zijn voorliefde voor het spelen in een Surinaams elftal uitte tijdens zijn zo omstreden selectie voor het WK-kwalificatieduel met België. In Nederland voelde de spits zich opgejaagd. “Met Surinaamse jongens onder elkaar vorm je toch een andere band”, vertelde Kluivert aan het blad.

“Hier ben je volwaardig speler, maar je voelt je niet op je gemak omdat je als donkere jongen altijd dubbel zo zwaar moet presteren en dubbel zo hard je mond moet dichthouden. Zodra je wat zegt, wordt het altijd tegen je gebruikt. Bepaalde jongens maken hier de dienst uit. Het is voor ons heel moeilijk de buitenwereld te laten zien dat wij eigenlijk het team dragen. Dat hebben ze nog niet door, maar dat komt nog wel.”

Volgens Bogarde zijn de Surinaamse voetballers naar het buitenland vertrokken, omdat ze in Nederland “minder gewaardeerd worden”. Zeker bij Ajax, waar Bogarde een bepaald gedrag constateerde “dat niet door de beugel kon”. Kluivert was in het bewuste vraaggesprek met Obsession explicieter over de machtsverhoudingen bij zijn oude werkgever. “Langzamerhand gingen onze ogen open. We wisten wat er aan de hand was. Sommige, voornamelijk twee spelers denken dat Ajax van hun is. Dat was overduidelijk, daar kon je niet meer omheen.”

De redactie van het blad vermeldt dat het om de gebroeders De Boer ging. Frank de Boer wist zaterdag na de interland tegen Turkije wel beter. “Het was bekend dat de spanningen tussen Seedorf en Danny Blind bij Ajax hoog waren opgelopen. Dat uitte zich ook tijdens het EK. Bij mijn weten staan mijn broer Ronald en ik daarbuiten.” De aanvoerder van het Nederlands elftal concludeerde dat Kluivert, Bogarde en Seedorf tegen de orders in het gevoelige 'zwart-wit thema' weer aan de orde hebben gesteld.

“Dit kan natuurlijk niet”, meende de libero van Oranje. “Al wil ik geen oordeel geven over hun uitspraken. Ik vind dat ze bepaalde beschuldigingen wel moeten kunnen onderbouwen. Ik wil graag feiten horen. Maar het is een zaak voor de trainer. Hij zal die jongens ongetwijfeld duidelijk maken dat dit tegen de afspraken indruist.”

Met een geschonden aangezicht na een ferme trap van de Turkse verdediger Ünsal trachtte Clarence Seedorf zaterdag de kou uit de lucht te nemen. Traditioneel wierp de middenvelder van Real Madrid zich op als de woordvoerder van de 'kabel' in het Nederlands elftal. “Bij mijn weten is de afspraak met de internationals niet geschonden”, zei Seedorf.

Uiteraard sprong hij in de bres voor zijn vriend Kluivert. “Stel nou dat Patrick inderdaad bij voorkeur in een Surinaams elftal wil spelen. Wat is dan de reactie in Nederland? Eruit! Als ik hetzelfde nu hardop zou beweren, word ik aan het dak van de Arena opgeknoopt.”

“Maar wij hebben die kwestie toch niet aangeroerd? Wij werden door die journalisten van Obsession met dit onderwerp geconfronteerd. Als mensen van buitenaf spanningen willen creëren in de groep, lopen ze tegen een grote muur op. Ik heb meteen overleg gevoerd met Frank de Boer. Hij was er ziek van, omdat dit verhaal op een vervelend moment naar buiten komt. Maar ik heb hem uitgelegd dat sommige uitspraken niet zijn gedaan en daarmee is de kous af.”

Seedorf ontkende dus de meest pikante uitspraken in het bewuste interview. Volgens co-auteur Iwan Bottse, tevens werkzaam bij het Surinaams/Nederlandse radiostation Damsko So Mi Tan “hebben wij niets onoorbaar gedaan”. Interviewer Lesley Hellings, bij de gemeente Amsterdam medeverantwoordelijk voor het allochtonenbeleid en tevens trainer bij de van oorsprong Turkse voetbalclub Turkyemspor, bevestigt dat alle uitspraken van de 'kabel' op band staan. Dat biedt bondscoach Guus Hiddink dus een sterk argument om zijn spelers op zijn minst ter verantwoording te roepen.

Obsession - met gevoel voor ironie vermoedde Seedorf dat het zwart-witte contrast in de samenleving wellicht voor de samenstellers een obsessie is - stelt met nadruk “aan de kant van onze jongens te staan”. Bottse: “De uitspraken van vooral Kluivert worden nu uit hun context gelicht. Het verhaal was helemaal niet bedoeld voor een breed publiek, maar voor de Surinaamse incrowd. Het is bovendien een blad met een beperkte oplage. De jongens waren geïrriteerd door de hetze rond Kluivert. In die beladen sfeer hadden zij het gevoel dat wij ze als donkere journalisten beter begrepen.”

Ook Hellings benadrukt dat Kluivert, Bogarde en Seedorf niemand in diskrediet hebben willen brengen. “Ze hebben zelfs geen namen genoemd. Het was een gevoelsverhaal. Clarence is rationeler dan Patrick en Winston. Maar ik heb meer waardering voor mensen die eerlijk zeggen wat ze voelen.” Hellings had gisterochtend al een verontruste Sigi Lens aan de lijn. De zaakwaarnemer van Kluivert, Reiziger en Bogarde voert volgens zijn juridisch adviseur Paul Foortse regelmatig overleg met de KNVB en bondscoach Hiddink over de positie van de donkere spelers.

Naar aanleiding van het vraaggesprek in Obsession zal Lens op korte termijn een volgend gesprek arrangeren met Hiddink om een nieuwe controverse in de kiem te smoren. Foortse, de voormalige Europese zaakwaarnemer van tennisser Boris Becker, sprak al relativerend van een storm in een glas water. Zijn laconieke reactie: “Wat een ophef. Het lijkt wel alsof een probaat middel tegen aids is uitgevonden.”

    • Robèrt Misset