Wielrensters merken niets van bomaanslag

SAN SEBASTIAN, 13 OKT. De wielerstrijd om de wereldtitel bij de vrouwen is zaterdagmiddag in San Sebastian ontsierd door een bomaanslag van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Op het moment dat de coureurs in een buitenwijk fietsten, ontplofte bij de finish een bom. De vrouwen hebben er niets van gemerkt. “Die herrie van de helikopters maakt je doof voor je omgeving”, zei Debby Mansveld, met een achte plaats de beste Nederlandse. De Italiaanse Alessandra Cappellotto won de wereldtitel.

Bij de aanslag raakten drie mensen licht gewond. Tien auto's werden zwaar beschadigd. Gemaskerde politieagenten liepen als sluipschutters voor de hoofdtribune bij de start- en finishplaats.

Volgens de Baskische autoriteiten was de aanslag gericht tegen de Guardia Civil en niet tegen de sporters. Voorzitter Hein Verbruggen van de internationale wielerfederatie (UCI) veroordeelde de actie. “De organisatie heeft ons verzekerd dat de wielersport ongemoeid zou worden gelaten. Ik beschouw het als een politieke daad en kan hier verder weinig mee.”

In de koers had sprintspecialist Debby Mansveld lange tijd attent van voren gefietst, maar bij de beslissende demarrage ontbrak de kracht om te versnellen. Interim-bondscoach Hennie Kuiper was toch zeer tevreden over de prestaties van de zes Nederlandse vrouwen. “Er had voor Debby misschien wel een podiumplaats ingezeten, maar dat is achteraf gepraat. Drie weken geleden hadden we niet gedacht dat we zo lang mee van voren zouden zitten.”

Kuiper werd vorige maand aangesteld als tijdelijke vervanger van Piet Hoekstra, die door de nationale wielerbond (KNWU) op non-actief was gesteld na een brandbrief van vijf geselecteerden. Zij hekelden de dranklust, de werkwijze en de woordkeuze van Hoekstra. Kuiper moest de vrouwen weer vertrouwen geven en slaagde in zijn opzet. Volgens Yvonne Brunen, de wegkapitein die in een dopingaffaire is verwikkeld en als twaalfde eindigde, was de nationale ploeg tevreden over de zachte aanpak van Kuiper. “Hij heeft ons weer plezier gegeven. Jammer dat hij er mee ophoudt.” De tijdelijke aanstelling van Kuiper wordt niet omgezet in een vast dienstverband. De wereldkampioen van 1975 is dit jaar een sponsoradviesbureau begonnen. Hij wil beide werkzaamheden niet combineren.