Vliegramp Argentinië: 75 doden

BUENOS AIRES, 13 OKT. Een vliegtuigongeluk met een Argentijns lijntoestel heeft vrijdagnacht 75 levens geëist. Het vliegtuig stortte neer vlak over de grens met Uruguay bij het stadje Nuevo Berlin. Het betreft het zwaarste vliegtuigongeval in de Argentijnse geschiedenis.

Het vliegtuig van Austral Airline, dat een binnenlandse vlucht uitvoerde tussen de noordelijke stad Posadas en Buenos Aires, stortte neer tijdens noodweer. Getuigen zeggen een explosie in de lucht te hebben gezien, waarna het toestel als een vuurbal neerstortte. Duidelijk is dat het vliegtuig vrijwel loodrecht is neergestort. Het heeft een diepe krater geslagen zonder een spoor van gevelde bomen achter te laten. Bovendien is het wrak in zulke kleine fragmenten uiteengevallen dat reddingswerkers het zoeken naar overlevenden al snel opgaven; zij sluiten de mogelijkheid menselijke resten te identificeren vrijwel uit. Ook de zwarte doos is nog niet gevonden.

Een woordvoerder van Aerolineas Argentinas, de eigenaar van Austral, zei gisteren dat slechte weersomstandigheden waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor het ongeval. De DC-9 stortte neer tijdens een zware storm met hagel en onweer. Het Argentijnse blad Clarin citeerde gisteren onderzoekers die speculeren dat het vliegtuig door hevige vibraties uiteen kan zijn gevallen en wellicht een vleugel heeft verloren. Het vliegtuig was uitgerust met een weerradar, die de piloot in staat stelt het oog van een storm te ontdekken en te ontwijken. Gezien de afwijkende koers van de DC-9 heeft de piloot dat inderdaad geprobeerd, maar is hij daar door nog onbekende redenen niet in geslaagd.

De Argentijnse vereniging voor luchtvaarttechnici heeft gisteren Austral Airline verweten dat het “winst boven veiligheid stelt”. De maatschappij is in het verleden vaak verweten vluchten uit te voeren onder weersomstandigheden waarbij de concurrentie de toestellen op de grond houdt. (AFP, Reuter)