Verlegen Brochard verdiende kampioen

De Fransman Laurent Brochard, al jarenlang uitblinker in de Midi Libre, volgt de Belg Johan Museeuw op als wereldkampioen wielrennen op de weg.

SAN SEBASTIAN, 13 OKT. Het was gistermiddag een kolderiek gezicht om Laurent Brochard in de regenboogtrui te zien zitten. De man met de lange manen, de rode haarband en de oranje zonnebril was nog een beetje onwennig in zijn nieuwe rol van wereldkampioen. Hij toonde nauwelijks emoties en gaf weinig opzienbarende antwoorden op de vragen van journalisten. “De mensen die mij beter kennen, weten dat ik in mijn hart dolgelukkig ben.”

De 29-jarige Brochard was gisteren de verdiende winnaar in San Sebastian. Hij vervulde op knappe wijze een knechtenrol voor de Franse kopman Laurent Jalabert, die geen moment zijn papieren leiderschap kon waarmaken. Brochard besloot in de laatste ronde voor zijn eigen kansen te rijden en demarreerde een paar keer van zijn medevluchters. Na de laatste versnelling kreeg hij Leon van Bon in het wiel. De Nederlander probeerde in de eindsprint zijn tegenstander te verrassen, maar Brochard bleek op de helling een betere klimmer. De Deen Bo Hamburger passeerde Van Bon vlak voor de finishlijn.

De verlegen Brochard groeide op in Le Mans, waar veel heuvelachtige wegen zijn geasfalteerd. Als jonge renner toonde hij zijn talent in het middelgebergte, nog steeds zijn favoriete terrein. Brochard is al jarenlang uitblinker in de Midi Libre. In mei behaalde hij drie ritzeges in het zuiden van Frankrijk. In de Tour de France reed hij deze zomer een paar dagen in de bolletjestrui. Zijn ritzege naar Loudenvielle was spraakmakend. Hij passeerde de beste klimmers van het peloton in de afdaling, één van zijn specialiteiten.

Brochard is een veelzijdige coureur, waarmee zijn wereldtitel voor een deel te verklaren is. Bij een WK komen alle facetten van de wielersport aan het licht. In 1996 reed Brochard in de meeste eendaagse wedstrijden met de besten mee. Een grote overwinning bleef uit. “Ik had altijd moeite om een koers af te maken. Naarmate ik ouder word, krijg ik mezelf beter onder controle.”

Brochard is een aanvalslustige renner die op de korte, steile klimmetjes tot de wereldtop behoort. Bij zijn werkgever Festina blijven de prestaties van Brochard onderbelicht door de uitblinkersrol van Richard Virenque. Brochard sprak gisteren de hoop uit dat hij volgend seizoen meer steun krijgt in de klassiekers. Festina richtte zich de afgelopen jaren vooral op de grote rondes. In 1998 zal het wellicht niet anders zijn, nu Alex Zülle een miljoenencontract heeft afgesloten bij Festina.

De wereldtitel voor Brochard betekende de derde gouden medaille van de Franse wielerploeg. Jeannie Longo won woensdag de tijdrit bij de vrouwen. Jalabert was donderdag 's werelds beste tijdrijder bij de mannen. Gisteren vierden de Fransen hun grootste succes. Drie jaar na de wereldtitel op de weg van Luc Leblanc toonde Brochard dat de Franse wielersport uit de problemen is.

Honderden Franse supporters waren dit weekeinde de Pyreneeën overgestoken om het chauvinisme aan te wakkeren. De man met de regenboogtrui bleef er vooralsnog uiterst kalm onder. “Aan wie draag je de overwinning op”, vroeg een schrijvende landgenoot aan de wereldkampioen. “Aan mezelf”, antwoordde Brochard. “Ik heb er veel voor moeten doen om dit niveau te bereiken.”