Twintig landen zeker van deelname aan WK voetbal

ROTTERDAM, 13 OKT. Na de laatste WK-kwalificatiewedstrijden in de Europese groepen van zaterdag zijn twintig van de 32 beschikbare plaatsen vergeven voor de WK-eindronde van volgend jaar in Frankrijk. Groepswinnaars Nederland, Duitsland, Engeland, Denemarken, Oostenrijk en beste nummer twee Schotland voegden zich bij de deelnemers. Gerenommeerde naties als Portugal en Zweden wisten zich niet te plaatsen.

In groep 7, de poule van Nederland, plaatste België zich als nummer twee voor de extra wedstrijden. In 1986 speelde België ook in de barrage. Toen plaatsten de Belgen zich in de Kuip ten koste van Nederland voor het WK.

De 3-2 overwinning in Brussel op Wales (3-2) was voldoende voor de tweede plaats in groep 7. Bij rust was het 3-0 door treffers van Staelens, Claessens en Wilmots. In de tweede helft werd het nog spannend door tegendoelpunten van Pembridge en Giggs. Na de 3-2 was nog bijna een half uur te spelen.

Duitsland ontsnapte in groep 9 in Hannover aan een debacle. Na een doelpuntloze ruststand werd uiterst moeizaam met 4-3 gewonnen van Albanië. De bezoekers namen in de 55ste minuut zelfs de leiding door een eigen doelpunt van aanvoerder Kohler. In de slotminuut redde spits Bierhoff zijn ploeg. Oekraïne werd tweede in deze groep door met 2-0 bij Armenië te winnen. Dat betekende de uitschakeling van Portugal. De Zuid-Europeanen wonnen wel van met 1-0 van Noord-Ierland door een doelpunt van Conceicao. Coach Jorge kondigde aan zijn aan het einde van dit seizoen aflopende contract niet te zullen verlengen.

Denemarken verzekerde zich van de eerste plaats in groep 1 door in Athene de Grieken op 0-0 te houden. De thuisploeg kreeg de beste kansen, maar strandde keer op keer op de uitbinkende doelman Schmeichel. Na de wedstrijd tussen Slovenië en Kroatië (1-3) braken vechtpartijen uit. Daarbij werden negentien Kroatische fans opgepakt.

In Helsinki was de domper bij de Finnen groot nadat Hongarije in de blessuretijd via Sebok alsnog langszij kwam (1-1). Daardoor werden de Hongaren in groep 3 nog net voor Finland tweede achter Noorwegen. In de 62ste minuut had Twente-aanvaller Sumiala met een kopbal zijn land op voorsprong gezet. Met man en macht verdedigden de Finnen hun voorsprong, maar in de slotfase werd die alsnog uit handen gegeven.

In groep 4 plaatsten Oostenrijk en Schotland zich voor de eindronde. Beide ploegen wonnen hun thuiswedstrijd. Oostenrijk werd groepswinnaar, terwijl de Schotten als beste nummer twee doorgaan. Zweden, drie jaar geleden nog derde op het WK, mist door de derde plaats in deze groep de eindronde. Bondscoach Svensson nam na de uitschakeling zijn ontslag.

Chili heeft de kansen op het behalen van het laatst beschikbare ticket in de Zuid-Amerikaanse groep vergroot door op eigen veld met 4-0 van Peru te winnen. Uruguay ontbreekt bij de eindronde. Op de tachtigste verjaardag van bondscoach Maspoli kwam de ploeg gisteren in en tegen Argentinië niet verder 0-0. Met nog één wedstrijd te spelen maken Chili, Peru (beide 22 punten) en Equador (21) nog kans. Titelverdediger Brazilië, Argentinië, Paraguay en Colombia plaatsten zich al eerder.

Mexico kan het WK ook bijna niet meer ontgaan. Na de 2-2 in en tegen Canada blijft de ploeg met vijftien punten uit acht duels aan de leiding in de tussenstand van de Concacaf-zone. Nummer vier El Salvador kan de koploper alleen theoretisch nog inhalen. De eerste drie plaatsen geven recht op deelname aan de wereldtitelstrijd. Jamaïca en de Verenigde Staten staan respectievelijk op de tweede en de derde plaats.