Toch proces tegen Limburgse ex-agent

ROTTERDAM, 13 OKT. In Turkije dient begin volgende maand een rechtszaak tegen de Limburgse oud-brigadier van politie D. Krouwel. De Turkse justitie is van mening dat Krouwel zich alsnog moet verantwoorden voor de dood van H. Köksal, die in 1993 overleed in een cel van het politiebureau van Venlo.

Vorig jaar heeft Turkije de Nederlandse autoriteiten laten weten Krouwel te willen vervolgen, ondanks het feit dat hij door de rechtbank in Den Bosch is vrijgesproken. Turkije stuurde een zogenaamd 'rechtshulpverzoek', maar Nederland weigerde Krouwel uit te leveren. De rechtszaak gaat ondanks de afwezigheid van de voormalige politieman gewoon door.

Bij de arrestatie van de uit Turkije afkomstige Köksal is veel geweld gebruikt door de agenten, maar de werkelijke doodsoorzaak bleek een hersenbloeding. Volgens het gerechtelijk laboratorium zou die wel door het geweld “kunnen zijn geprovoceerd”. De zaak-Köksal wekte in Turkije grote beroering, omdat er volgens de media sprake was geweest van racistische motieven.

De Nederlandse regering heeft de afgelopen zomer nog geprobeerd een andere uitleveringszaak te gebruiken om de vervolging van Krouwel ongedaan te maken. De beslissing om de in Amsterdam ondergedoken Turks-Koerdische zakenman H. Baybasin uit te leveren aan Turkije werd door minister Sorgdrager (Justitie) hiertoe enige tijd opgeschort. Turkije wil Baybasin omdat hij wordt verdacht van heroïnehandel. Hijzelf meent dat de autoriteiten op wraak uit zijn wegens zijn onthullingen over betrokkenheid van hooggeplaatste militairen en politici bij criminele praktijken.

Het Tweede-Kamerlid Koekkoek (CDA) gaat schriftelijke vragen stellen over de kwestie.